Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016

Υπάρχει λόγος ανησυχίας από την ελονοσία στη Β. Αττική;

Μετά τoν προσωρινό αποκλεισμό από την διαδικασία της αιμοδοσίας (κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών) σε 12 Δήμους της χώρας μεταξύ αυτών και 2 δημοτικών κοινοτήτων του όμορου  Δήμου Μαραθώνα (δημοτικές κοινότητες Μαραθώνα και Γραμματικού), υπάρχει κάποιος πραγματικός λόγος ανησυχίας ή δεν αξίζει να ασχολούμαστε με το θέμα της ελονοσίας; 
Ας δούμε αποκλειστικά τα γεγονότα.

 Σύμφωνα με την Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ με τίτλο "Ελονοσία στην Ελλάδα, έτος 2016, έως 11/8/2016",   το τρέχον έτος σε όλη την Ανατολική Αττική παρουσιάστηκαν 4 κρούσματα μέχρι και τις 11 Αυγούστου. Στο σύνολό τους τα κρούσματα έχουν παρουσιαστεί σε μετανάστες από ενδημικές χώρες, ενώ δεν καταγράφονται ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.
Η έρευνα του ΚΕΕΛΠΝΟ που χαρακτήρισε ως επηρεαζόμενες από την ασθένεια περιοχές τις δημοτικές κοινότητες που αναφέρουμε παραπάνω, έχει βασιστεί σε επιστημονικά δεδομένα για το χρονικό διάστημα από το 2009 έως το 2016. 
Σύμφωνα με την Αντιπεριφέρεια Αν. Αττικής το πρόγραμμα ψεκασμών για τα κουνούπια συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς με την 10η φάση να έχει πραγματοποιηθεί στις 23 Αυγούστου στις προστατευόμενες και περιαστικές περιοχές του Δήμου Ωρωπού και στις 24-25 Αυγούστου στο Δήμο Μαραθώνα.
Το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής εξέδωσε καθησυχαστική ανακοίνωση που μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

 "Η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, με συντονιστή τη Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, διενεργεί ήδη από τον Μάρτιο του 2016 εφαρμογές ψεκασμών (προμφυκτιονία) τόσο από εδάφους στον περιαστικό ιστό όλων των δήμων της χωρικής της αρμοδιότητας, όσο και από αέρος αλλά και σε περιοχές και σημεία που έχουν καταγραφεί και στα φυσικά συστήματα (οικολογικά προστατευόμενες περιοχές) της Ανατολικής Αττικής. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 10 επίγειες εφαρμογές περιαστικά των δήμων της Ανατολικής Αττικής, 10 επίγειες εφαρμογές στις οικολογικά προστατευόμενες περιοχές της Ανατολικής Αττικής στους Δήμους Μαραθώνα (Σχινιάς, Μπρεξίζα), Ωρωπού (Ασωπός), Μαρκοπούλου (Βραυρώνα) και Σπάτων – Αρτέμιδος (Αλυκή). Τέλος, έχουν γίνει έξι (6) εφαρμογές από αέρος στον υδροβιότοπο του Εθνικού Πάρκου Σχινιά του Δήμου Μαραθώνα.
Αναφορικά με τον εντοπισμό κρουσμάτων ελονοσίας, σημειώνουμε ότι την περσινή χρονιά (2015) στον Δήμο Μαραθώνα είχαν καταγραφεί δύο (2) κρούσματα ενώ φέτος μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί μόνο ένα (1) κρούσμα. Ανάλογα κρούσματα στο ίδιο ελάχιστο-μηδαμινό ποσοστό είχαν παρατηρηθεί και τα προηγούμενα χρόνια στον συγκεκριμένο δήμο λόγω των πολλών αγροτικών καλλιεργειών, χωρίς να υπάρχει ωστόσο κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας."Διαβάστε τις 2 Εκθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ στους παρακάτω συνδέσμους:

ΕΠΗΡΕΑΖΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ  

Δεν υπάρχουν σχόλια: