Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2016

Κατάλληλες για κολύμβηση οι Παραλίες του Ωρωπού. (Έρευνα ΠΑΚΟΕ) Κατάλληλες για τους λουόμενους οι παραλίες από το Μαρκόπουλο  Ωρωπού μέχρι τον Φάρο Αυλίδας σύμφωνα με έρευνα του ΠΑΚΟΕ. Παρακάτω διαβάστε αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα και το Δελτίο Τύπου. 
Έρευνα: Aκατάλληλες παραλίες από Μαρκόπουλο Ωρωπού μέχρι Φάρο Αυλίδας.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 172/04-08-2016

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), συνεχίζει τη μεγάλη έρευνα που πραγματοποιεί αυτό το καλοκαίρι, και αφορά την ποιότητα των  νερών κολύμβησης σε πολυσύχναστες παραλίες της Ελλάδας αλλά και το πόσιμο νερό των περιοχών αυτών. Σήμερα δίνει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα σε νερά κολύμβησης για 22 πολυσύχναστες παραλίες και για νερά ανθρώπινης κατανάλωσης σε 3 σημεία, για την περιοχή από το Μαρκόπουλο Ωρωπού μέχρι το Φάρο Αυλίδας.
Η μεγάλη  έρευνα  που αφορά τις παραλίες αλλά και το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης  σε πανελλαδικό επίπεδο, άρχισε τον Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του Ιουλίου. Το ΠΑΚΟΕ θα δίνει σταδιακά στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες των νερών κολύμβησης στις παραλίες, για να μπορούν να γνωρίζουν οι πολίτες που μπορούν να κολυμπούν ελεύθερα, χωρίς να βάζουν την υγεία την δική τους και των παιδιών τους  σε κίνδυνο, ενώ παράλληλα θα μπορούν να γνωρίζουν και για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

Οι δειγματοληψίες αυτές, γίνονται από επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ, (χημικοί, βιολόγοι κλπ.)

Από κάθε σημείο (παραλία ή βρύση), συλλέγονται δείγματα νερού. Στη συνέχεια τα δείγματα αυτά, μεταφέρονται σε ψυγείο και με απόλυτη ασφάλεια στα πιστοποιημένα εργαστήρια που διαθέτει το ΠΑΚΟΕ και γίνονται οι αναλύσεις.


Τι έδειξαν τα αποτελέσματα στα νερά κολύμβησης από το Μαρκόπουλο Ωρωπού μεχρι το Φάρο Αυλίδας

Από το Μαρκόπουλο Ωρωπού μέχρι το Φάρο Αυλίδας πραγματοποιήθηκαν μικροβιολογικές αναλύσεις σε θαλασσινό νερό σε 22 σημεία και σε νερό ανθρώπινης κατανάλωσης σε 3 σημεία. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το νερό είναι κατάλληλο για κολύμβηση και στα 22 σημεία και κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση και στα 3 σημεία αντίστοιχα. 


Τι αναφέρει η επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ

Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες  θαλασσινού   νερού στις 2/08/2016  Από το Μαρκόπουλο Ωρωπού μέχρι το Φάρο Αυλίδας με τις παρακάτω συνθήκες:

Μερικές  δειγματοληψίες έγιναν στα 5 μέτρα μέσα στη θάλασσα , ενώ  άλλες έγιναν σε διαφορετικά σημεία αρκετά μακριά από την ακτή.

Η μέθοδος ανίχνευσης και καταμέτρησης  του μικροβιακού φορτίου ή ζωντανού μικροβιακού πληθυσμού βακτηρίων των ολικών κολοβακτηριοειδών, στο αρχικό δείγμα έγινε  με την μέθοδο  Διήθησης  δια μέσου μεμβράνης πόρου 0,45 μm συγκεκριμένης ποσότητας (100mlδείγματος νερού).

Τα αποτελέσματα της εκτιμήσεως των μικροβιακών πληθυσμών που παρουσιάζονται στους παρακάτω πίνακες εκφράζονται ως αριθμός βιώσιμων μονάδων, δηλαδή σε Colony Forming Units (CFU)  ανά 100 ml δείγματος νερού (cfu/100 ml). 

Οι επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία από το μολυσμένο νερό

Εάν το νερό είτε πόσιμο, είτε αυτό που απολαμβάνουμε κάνοντας μπάνια στη θάλασσα, δεν είναι απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς, τότε είναι δυνατόν να γίνει το αίτιο μεταφοράς, διασποράς και μετάδοσης στον πληθυσμό παθογόνων μικροοργανισμών και επομένως να γίνει πρόξενος εκτεταμένων επιδημιών υδρικής προελεύσεως. Είναι γνωστό ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχει γίνει μετάδοση ασθενειών με το πόσιμο νερό. Οι μικροοργανισμοί που έχουν ενδιαφέρον για την ποιότητα του νερού από άποψη υγιεινής είναι κυρίως οι ιοί, τα βακτήρια, τα πρωτόζωα και οι ελμίνθες (helminthes) ή παρασιτικοί σκώληκες. Επίσης μερικοί μικροοργανισμοί συνδέονται με προβλήματα οσμής και γεύσης στο νερό καθώς και με εμφανίσεις γλοιωδών μικροβιακών μαζών στο εσωτερικό των σωληνώσεων του δικτύου διανομής (βακτήρια, φύκη, μύκητες).

      Η Ευρωπαϊκή κανονιστική διάταξη (98/83/CE) θέτει όρια για τις ελάχιστες τιμές των μικροβιολογικών παραμέτρων στα πόσιμα νερά για να είναι ασφαλή και κατάλληλα για τον άνθρωπο, ήτοι:

Απουσία Escherichia coli σε 100ml νερού
Απουσία Enterococcus σε 100ml νερού


Για οποιαδήποτε διευκρίνηση σχετικά με τα αποτελέσματα στις παραλίες και στο πόσιμο νερό στις περιοχές από το Μαρκόπουλο Ωρωπού μέχρι το Φάρο Αυλίδας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ στα εξής τηλέφωνα: 210 - 8100805 και  210- 8100804      και   6944-415875                                                           Από τη Γραμματεία του ΠΑΚΟΕΠίνακας αποτελεσμάτων για την καταλληλότητα των νερών κολύμβησης από Μαρκόπουλο Ωρωπού έως Φάρο Αυλίδας, στις 2/8/2016


Δεν υπάρχουν σχόλια: