Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Καυτό Καλοκαίρι.


Το φετινό καλοκαίρι μαζί με τις υψηλές θερμοκρασίες έφερε μαζί του και την πρώτη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Μια κυβέρνηση - ρώσικη ρουλέτα- για τολμηρούς που προχωρούν στο άγνωστο, με βάρκα την ελπίδα. Στους όρους για την κυβερνητική συνεργασία των κομμάτων που συμμετέχουν σ’ αυτήν, για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, έχουν ήδη- προεκλογικά -μπει κόκκινες γραμμές: η επαναφορά της μετενέργειας από την Δημοκρατική Αριστερά, οι εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας για αύξηση του αφορολόγητου από τον καινούργιο χρόνο και oι διεκδικήσεις, από την μεριά του ΠΑΣΟΚ, για ειδικό αναπτυξιακό πακέτο για την Ελλάδα. Μέσα σ’ αυτό το καλοκαίρι ίσως θα φανεί η δυνατότητα των κυβερνητικών κομμάτων να τηρήσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, κάτι που θα τα εμποδίσει να ‘καούν’ στις επόμενες εκλογές. Ενώ η Τρόικα ετοιμάζεται  να επιβλέψει την επιβολή απολύσεων στο δημόσιο ,την μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα και άλλα ‘φιλολαϊκά’ μέτρα…
Καυτές και οι καρέκλες των νέων Υπουργών που δεν μπορούν να προβλέψουν ούτε το μέλλον της χώρας αλλά ούτε και την προσωπική τους πορεία στον χώρο της πολιτικής, μιας και …πολλά  εξαρτώνται  από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, την Τρόικα και τις αγορές.
Καυτό το καλοκαίρι και για τις εφορίες που ήδη αντιμετωπίζουν υστέρηση εσόδων, μιας και πάντα ισχύει το:  ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος, και καλούνται να αντιμετωπίσουν και το νέο κίνημα ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΩ-ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΩ (στην εφορία).
Μέσα στην κάψα του καλοκαιριού περιμένουν να καούν και οι μικρομεσαίοι φορολογούμενοι που αναμένουν την αποστολή σημειωμάτων από τις εφορίες για την καταβολή χαρατσιών και φόρων που είναι έτοιμα να αποσταλούν.
Καυτό θα είναι το καλοκαίρι και για όσους ζουν στα αστικά κέντρα, μιας και φέτος οι διακοπές θα είναι δύσκολη υπόθεση για τους περισσότερους, την ίδια στιγμή που οι αρμόδιες αρχές- όπως η Περιφέρειες- δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει τις συνθήκες καταλληλότητας των παραλιών της Αττικής για τους λουόμενους.
Καυτός θα είναι ο ρόλος και των νέων Καλλικράτειων Δήμων που μαζί με την μείωση των κονδυλίων που τους διατίθενται, έχουν αναλάβει πολλαπλούς ρόλους:  Της άσκησης κοινωνικής πολιτικής , της αντιμετώπισης της ανεργίας, του εκπολιτισμού και της ψυχαγωγίας μέσα από εκδηλώσεις, της περιβαλλοντικής προστασίας των δασών και των παραλιών ,της συντήρησης και της καθαριότητας. Aς λάβουμε  υπ όψιν το πόσο εύκολο είναι να μπει ένας Δήμος στο κόκκινο ως συνέπεια της οικονομικής του διαχείρισης μέσα από τα παραθυράκια που αφήνει ο νόμος για απευθείας αναθέσεις, υπερτιμολογήσεις, προμήθειες, φωτογραφικούς διαγωνισμούς…Λες και ο νομοθέτης προκαλεί τις εκάστοτε δημοτικές αρχές- όσο καλές προθέσεις και να ‘χουν- να ακολουθήσουν το μονοπάτι της ‘σπατάλης’..Ύστερα, μας φταίει η φοροδιαφυγή όσων έχουν εισόδημα άνω των 5.000 ευρώ ετησίως…….
Καυτό όμως θα είναι το φετινό καλοκαίρι και για όσους απολαμβάνουν την θαλασσινή αύρα της παραλίας, μιας και η χρεοκοπία έχει περιορίσει τα υφάσματα στα μαγιό και θα φέρει πάλι στην μόδα τα στριγκάκια και τα τόπλες.
Καλό μας καλοκαίρι και καλή μας τύχη!…  

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο λαός έκρινε, τώρα θα κρίνει και ο Νόμος!

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε , την προσπάθεια φίμωσης της κριτικής, μέσω δελτίο τύπου του Δημάρχου Ωρωπού Γιάννη Οικονομάκου από το γνωστό
blog του Προέδρου Ωρωπού Στέφανου Ζαφείρη, oroposavrio που αναρτήθηκε την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012, μήνυσης κατά του Επικεφαλή της Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας κ. Λίτσα Κωνσταντίνο για συκοφαντική δυσφήμιση. Είναι μια ενέργεια, που στρέφεται εναντίον όλων όσων ενδιαφέρονται να δουλέψουν με μοναδικό στόχο το καλό του τόπου. Θεωρούμε ότι τέτοιου τύπου ενέργειες, που στρέφονται κατά της ελευθερίας της έκφρασης και της άσκησης κριτικής εκ μέρους των εκλεγμένων και των πολιτών, είναι απόλυτα ασυμβίβαστες, με ανθρώπους που τάχθηκαν να υπηρετούν τα κοινά και τη δημοκρατία.
Μήπως η αδυναμία του δημάρχου, να δώσει πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα, που δημόσια του θέτουν τον οδήγησαν στην άσκηση μιας μήνυσης, ώστε για καθαρά επικοινωνιακούς τρόπους να επιχειρήσει να εκφοβήσει κάθε δημότη, που έχει τη διάθεση να εκφράσει δημόσια κριτική για τα έργα και τις ημέρες της δημοτικής αρχής. Ουσιαστικά πρόκειται για μία κίνηση, που ο κάθε σκεπτόμενος δημότης του Δήμου Ωρωπίων θα χαρακτήριζε ως επιλογή μιας δημοτικής αρχής να δείξει την απουσία του έργου της: Όμως οι πολιτικές διαφορές, διότι περί αυτού πρόκειται, δεν λύνονται στα δικαστήρια και οι δημοκρατίες δεν λειτουργούν με διώξεις και με φίμωση της κριτικής των πολιτών η των εκλεγμένων. Λειτουργούν με το διάλογο, την κριτική, τη διαφάνεια. Κάθε προσπάθεια φίμωσης της κριτικής είναι χτύπημα κατά της δημοκρατίας, της προόδου και της ανάπτυξης και προφανέστατα δεν ταιριάζουν σε ανθρώπους που έχουν εκλεγεί από τους πολίτες για να τα υπηρετούν.
Θα περιμέναμε από το Δήμαρχο Γιάννη Οικονομάκο, εφόσον δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, να απαντήσει ευθαρσώς και δημόσια στον κ. Λίτσα Κωνσταντίνο με στοιχεία και όχι καταφεύγοντας στην παλαιοκομματική πρακτική των δικαστικών διώξεων .

Αναρτήθηκε από armenia avlonas στις 3:16 μ.μ.