Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Τα Πνευματικά Δικαιώματα πάνε παραλία.

 Σήμερα, αποφάσισα να ασχοληθώ με ένα θέμα που μοιάζει ιδιαίτερο,αγγίζει όμως την καθημερινότητα των περισσότερων από μας. Aυτές τις μέρες μου δόθηκαν δύο αφορμές να ψάξω το θέμα σε βάθος. Πρώτη αφορμή ήταν η επιπόλαιη ,όπως θα την χαρακτηρίσω,- από απλή άγνοια θέλω να πιστεύω- απαίτηση ιδιωτικού φορέα της περιοχής του Δήμου Ωρωπού να του παραχωρήσω πνευματικά δικαιώματα δικά μου αλλά και τρίτων προσώπων, κάτι που δεν θα είχα δικαίωμα να κάνω ούτως ή άλλως ακόμα κι αν το ήθελα!!!
Οι περισσότεροι δυστυχώς δεν γνωρίζουμε τι θα πει Πνευματικό και Διανοητικό δικαίωμα σύμφωνα με τον νόμο. Και το θέμα,φίλοι μου, για μένα είναι πρωτίστως ηθικό. Για να βάζουμε όμως τα πράγματα σε όλες τους τις διαστάσεις, τα πνευματικά δικαιώματα ρυθμίζονται με τον Νόμο 2121/93. Κάθε πνευματικό ( δημιουργία εικόνας, ήχου, λόγου) η διανοητικό (εφεύρεση, ιδέα) έργο απαιτεί χρόνο,έξοδα και αποτελεί έκφραση της προσωπικότητας του δημιουργού. Το έργο  ταυτίζεται άμεσα με το άτομο που το παράγει και η χρήση του αποτελεί ατομικό, 'περιουσιακό' και 'ηθικό' δικαίωμα που ρυθμίζεται από τον παραπάνω νόμο. Για την κατοχύρωση αυτών των δικαιωμάτων έχουν δοθεί αγώνες από ομάδες και φορείς δημιουργών πάσης φύσεως  και καλλιτεχνών. Όσο για την δημιουργία στο διαδίκτυο, όπως αυτή που συντελείται στα blogs, εφαρμόζεται και σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία (2001/29/ΕΚ).
Η δεύτερη αφορμή είναι ο διαγωνισμός φωτογραφίας που διοργανώνει το γραφείο τύπου του Δήμου Ωρωπού με θέμα "Ο Δήμος Ωρωπού που αγαπάμε" και αντικείμενο την ανάδειξη της ομορφιάς του φυσικού τοπίου, της ιστορικής φυσιογνωμίας και της κοινωνικής δραστηριότητας του Δήμου Ωρωπού. Η πρωτοβουλία είναι εξαιρετική  εκτός από Τον όρο μερικής παραχώρησης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών που θα λάβουν μέρος, στον Δήμο, με σκοπό την τουριστική προβολή του Δήμου Ωρωπού.  Βέβαια, όποιος δεν θέλει δεν αποδέχεται τους όρους συμμετοχής και δεν συμμετέχει. Το θέμα είναι πως πολύς κόσμος δεν είναι ενήμερος για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ενός δημιουργού έργου, και έτσι μπορεί να αποδέχεται και να απορρίπτει όρους από έλλειψη ενημέρωσης. Όμως, αυτός που θέτει τους όρους συμμετοχής(ο διοργανωτής)είναι πλήρως ενημερωμένος.

Απόσπασμα από τους όρους συμμετοχής στον διαγωνισμό:

 Ο Δήμος Ωρωπού, δύναται χωρίς να υποχρεούται, να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, υπέρ της τουριστικής και διαφημιστικής προβολής του, μέσα από ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα. Οι καλύτερες φωτογραφίες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου Ωρωπού.
Ο Δήμος Ωρωπού διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει τους παραπάνω όρους απροειδοποίητα. Οι συμμετέχοντες αποδέχονται αυτόματα τους όρους του διαγωνισμού.


 Και τα προβλεπόμενα δικαιώματα από τον νόμο, ισχύουν για όλους όχι μόνο για τους 'αναγνωρισμένους', τους επαγγελματίες και τα μέλη Σωματείων και συνδέσμων, αλλά για όλους μας. 

Το κομμάτι της σκέψης μου που αποτυπώνεται σ' ένα χαρτί ή σε μια οθόνη είναι κομμάτι του εαυτού μου και μου ανήκει. Δεν μπορεί να γίνει απαιτητό από κανέναν και έχω το δικαίωμα να το διαθέτω όπου και όπως θέλω όπως ακριβώς κάνω και με τον εαυτό μου!   

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ: η σημασία του σε περιόδους κρίσης

Σημασία εθελοντισμού και προτάσεις για τη διάδοση του

Εθελοντισμός είναι η οργανωμένη, εκούσια και ανιδιοτελής προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο.
Είναι η ενεργητική συμμετοχή και η ανάληψη δράσης των πολιτών, για την αντιμετώπιση προβλημάτων, για την επίτευξη κοινωφελών στόχων και τελικά για την ποιότητα ζωής και την ευτυχία των ανθρώπων. Η έννοια του εθελοντισμού βασίζεται στην ιδέα της ανθρώπινης αλληλοβοήθειας πού ο καθένας μας προσφέρει τον εαυτό του, αλλά και όλες του τις δυνάμεις στην υπηρεσία του πάσχοντα συνανθρώπου του χωρίς να ζητάει αμοιβή. Οι ρίζες του εθελοντισμού είναι βαθιές μέσα στην ιστορία και τη διαχρονική εξέλιξη της κοινωνίας.
Ό,τι κάνει με τη θέλησή του ο άνθρωπος έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από αυτό που του επιβάλλεται και είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Η συναίσθηση ευθυνών που έχει, η ενσυνείδητη ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσης και πολύ περισσότερο η γενναιόδωρη προσφορά στο συνάνθρωπο δείχνουν άνθρωπο ελεύθερο, δίκαιο, υπεύθυνο και ενάρετο. Στον εθελοντισμό ενυπάρχουν όλα αυτά. Ως ελεύθερη απόφαση είναι προσωπική υπόθεση, είναι τρόπος ζωής και ατομική πειθαρχία. Είναι ο έρωτας για τη βοήθεια και τη στήριξη της ανάγκης των άλλων. Ο Εθελοντισμός είναι ο δείκτης τού πολιτισμού μιας κοινωνίας. Γι’ αυτό, όπου κι όπως κι αν εκδηλώνεται, αποτελεί δείγμα υψηλού επιπέδου, ανθρωπιάς, κοινωνικότητας και πολιτικής ωριμότητας ανθρώπων και κοινωνιών.


Μέσω του εθελοντισμού επιτυγχάνονται τα εξής:

1. Φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και βοηθάει να διευθετηθούν τα κοινωνικά προβλήματα στη βάση.

2. Ενισχύει την απόκτηση κοινωνικών, επικοινωνιακών και επαγγελματικών δεξιοτήτων και αναπτύσσει νέες ικανότητες.

3. Ενδυναμώνει και δίνει νέο περιεχόμενο στη ζωή των ενηλίκων.

4. Αυξάνει τη δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής των νέων στη ζωή και την εργασία.

5. Αποτελεί εν δυνάμει χώρο ανάπτυξης νέων κοινωνικών υπηρεσιών αυξάνοντας την απασχόληση.

6. Οδηγεί στη εσωτερική ολοκλήρωση του πολίτη-εθελοντή και στη συνολική μετεξέλιξη της κοινωνίας από άκρως ατομικιστικής σε κοινωνία αλληλεγγύης.