Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Πρόταση του Βασίλη Λέκκα για αποχέτευση και Ασωπό.

12/12/2015

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Η Επιστολή του κ. Λέκκα απευθύνεται στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ωρωπού κ. Παναγόπουλο και κοινοποιείται στην Περιφερειάρχη Αττικής κα. Δούρου, στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Μπακογιάννη, στον Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής κ. Φιλίππου, στην Γενική Δ/νση Ανάπτυξης και Παραγωγής Έργων Ε.ΥΔ.Α.Π., στον Γενικό Δ/ντή κ. Βουγιουκλάκη, στον βοηθό Γενικό Δ/ντή κ. Νασικα, στον Δήμαρχο Τανάγρας κ. Περγάλια, στον Δήμαρχο Ωρωπού κ. Ρούσση και στον Τοπικό Τύπο.

ΘΕΜΑ: «ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ ΑΣΩΠΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ – ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΔΗΜΩΝ ΤΑΝΑΓΡΑΣ ΚΑΙ ΩΡΩΠΟΥ»

               
Κύριε Πρόεδρε,

Διαβάζοντας στον ημερήσιο τύπο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την άμεση λύση του προβλήματος επεξεργασίας αποβλήτων και αποκατάστασης του οικοσυστήματος στον Ασωπό ποταμό αισθάνθηκα ικανοποίηση για το αποτέλεσμα του πολύχρονου αγώνα από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας σας με Πρόεδρο τον κ. Χρήστο Παναγόπουλο.
Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει και πιστεύω ότι το νέο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Δήμου Ωρωπού θα συνεχίσει τον δίκαιο αγώνα για να γίνει πράξη η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η μοναδική λύση είναι η Ε.ΥΔ.Α.Π. όπως είχα τοποθετηθεί με τις προτάσεις μου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωρωπού στην 21η συνεδρίαση 29/7/2011 αλλά δυστυχώς η τότε διοίκηση του Δήμου, ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. δεν δέχθηκαν καμία συζήτηση αν και η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Παραγωγής Έργων της Ε.ΥΔ.Α.Π. είχε ανταποκριθεί θετικά.

Ήδη από χρόνια έχει ξεκινήσει η συνεργασία της  Ε.ΥΔ.Α.Π. με το Δήμο Τανάγρας για την υδροδότηση του σε συνδυασμό με την απορρύπανση του Ασωπού ποταμού.
Μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί κάτι σημαντικό.
Είναι πλέον καιρός με πολιτική απόφαση τα συναρμόδια Υπουργεία και οι Περιφέρειες
Αττικής και Στερεάς Ελλάδας με τη συμμετοχή και του Δήμου Ωρωπού να προχωρήσουν για οριστική λύση της Ύδρευσης- της Αποχέτευσης και της Απορρύπανσης του Ασωπού

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

1.  ΥΔΡΕΥΣΗ: 

     Κατασκευή κεντρικού διυλιστηρίου στην Ε.ΥΔ.Α.Π. περιοχή Βίλιζα-Αυλώνα που θα τροφοδοτεί όλες σχεδόν τις Δημοτικές Κοινότητες – Βιομηχανικές Περιοχές  και  Οικισμούς των Δήμων Τανάγρας και Ωρωπού με συνεχόμενο και ελεγχόμενο νερό καθ΄ όλο το 24ωρο.


2.  ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ:

Για μία σημαντική αναβάθμιση των δύο Δήμων η αποχέτευση είναι κύριος παράγοντας. Με την κατασκευή κεντρικού αποχετευτικού αγωγού από την παραλία των Αγίων  Αποστόλων Καλάμου έως το Δήλεσι και με τη συλλογή των αστικών αποβλήτων των παραθαλάσσιων Δημοτικών Κοινοτήτων και Οικισμών θα μεταφέρονται έως το στενό Ασωπού και θα συναντούν τον αντίστοιχο αποχετευτικό αγωγό των Δημοτικών    Κοινοτήτων Δήμου Τανάγρας (που έπρεπε να είχε ήδη κατασκευασθεί) και με ένα κεντρικό αγωγό παράλληλα της Εθνικής Οδού που θα εξυπηρετεί και τις υπόλοιπες  Δημ. Κοινότητες του Δήμου Ωρωπού θα καταλήγει στον παρακηφήσιο   κεντρικό αγωγό της Ε.ΥΔ.Α.Π. στο ύψος της Δημοτικής Κοινότητας Αγ. Στεφάνου του Δήμου Διονύσου


3.  ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ: 

 Η Ε.ΥΔ.Α.Π. με την τεχνογνωσία, την εμπειρία, τα τεχνικά μέσα  που διαθέτει και το κατάλληλο προσωπικό είναι ο φορέας που θα δώσει τη λύση εκτός από την ύδρευση, την αποχέτευση και στο μεγάλο πρόβλημα δεκαετιών που λέγεται  «Ρύπανση Ασωπού Ποταμού». 



ΩΦΕΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

·         Ύδρευση συνεχόμενου και  ελεγχόμενου νερού όλο το 24ωρο από κεντρικό διυλιστήριο.
·    Ως προς την αποχέτευση τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν  από τη μη κατασκευή βιολογικών μονάδων στους δήμους θα αξιοποιηθούν για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης του συνόλου των Δημοτικών Κοινοτήτων των Δήμων Ωρωπού και Τανάγρας.

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΥΒΟΙΚΟ

·        Για την απορρύπανση η Ε.ΥΔ.Α.Π. είναι η εταιρεία η οποία εξυπηρετεί σχεδόν όλους του Δήμους της Αττικής και πληθυσμιακά σχεδόν τη μισή Ελλάδα.  Μπορεί να εξυπηρετήσει και τους Δήμους Τανάγρας και Ωρωπού και κυρίως για τον Ασωπό ποταμό.

Τα πάντα έχουν τη λύση τους αρκεί να υπάρχει θέληση, αποφασιστικότητα και συνεργασία με ειλικρίνεια από το σύνολο των αρμόδιων φορέων.

ΚΑΛΗ    ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
 ΚΑΙ 
ΚΑΛΕΣ   ΓΙΟΡΤΕΣ

Λέκκας Βασίλης
Πρ. Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αυλώνα & Καλλικρατικού Δήμου Ωρωπού
Πρ. Πρόεδρος Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Προστασίας Ασωπού ποταμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: