Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Αποκαλυπτικό για τα σκουπίδια το σχέδιο που κατέθεσε ο Δήμος στην Περιφέρεια.


  Αποκαλύψεις αλλά και αντιφάσεις βγάζει στο φώς το Τοπικό Σχέδιο για την διαχείριση απορριμμάτων που κατέθεσε στην Περιφέρεια Αττικής ο Δήμος Ωρωπού εδώ και αρκετούς μήνες.

 Το σχέδιο απεστάλη στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έλαβε η Περιφέρεια Αττικής, η οποία επιδιώκει την εφαρμογή του μοντέλου διαχείρισης που βλέπετε στην πυραμίδα και οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αποκαλυπτική είναι η εικόνα ως προς την σημερινή αδυναμία του Δήμου μας να καλύψει τις ανάγκες συλλογής των σκουπιδιών από όλες τις περιοχές του Δήμου κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, παρά το ότι εταιρίες του κλάδου των απορριμάτων δραστηριοποιούνται και στον Δήμο μας. Επίσης, (σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που αναφέρονται στο σχέδιο) υπάρχει έλλειψη εκπαίδευσης του προσωπικού που απασχολείται στην καθαριότητα και αδυναμία επισκευής ζημιών στον εξοπλισμό και στην αντικατάσταση του εξοπλισμού όπως των οικιακών κάδων και η αδυναμία επαρκούς ανακύκλωσης. Το συνολικό ποσό που δαπανά ο Δήμος Ωρωπού για τα σκουπίδια είναι γύρω στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Οι αντιφάσεις που προκύπτουν είναι αποτέλεσμα της σύγκρισης της παρούσας κατάστασης και του πλάνου δράσης όπως περιγράφονται στο σχέδιο. Για παράδειγμα ο Δήμος μιλά για κάδους κομποστοποίησης σε κάθε νοικοκυριό και προμήθεια κάδων ανακύκλωσης την στιγμή που όπως αναφέρεται στο ίδιο κείμενο υπάρχει πρόβλημα στην επισκευή και ανανέωση ήδη υπαρχόντων κάδων απορριμμάτων.  
Βέβαια, για την υλοποίηση του τοπικού σχεδίου προβλέπεται χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ, κρατικούς πόρους και ίδιους πόρους του Δήμου. 
Συχνό το φαινόμενο οι παλιοί κάδοι να τρυπούν στον πάτο
Τώρα πόσο χρήμα θα ρεύσει από τα ΕΣΠΑ και το κράτος ώστε ο Δήμος μας να μπορέσει να υλοποιήσει το φιλόδοξο σχέδιο που περιλαμβάνει, από διαλέξεις και εκδόσεις ενημερωτικών φυλλαδίων έως την δημιουργία μονάδας αποβλήτων εκσκαφών-κατασκευών, μένει να το δούμε. Αυτό που ελπίζουμε είναι οι τελευταίες φράσεις στον παρακάτω πίνακα να μην σημαίνουν επιπλέον δημοτικά τέλη και εισφορές για τους κατοίκους αν τελικά τα σχέδια της Περιφέρειας υλοποιηθούν.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο του σχεδίου ΕΔΩ  

Δεν υπάρχουν σχόλια: