Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΚΕΝΤΗΜΕΝΟ ΨΩΜΙ



Το νομό Ηρακλείου στην Κρήτη και την Άνδρο επισκέφθηκαν τα στελέχη του ευρωπαϊκού μουσείου άρτου, καθώς η έρευνα του φορέα για το παραδοσιακό και «κεντημένο ψωμί» συνεχίζεται αδιάκοπα σε όλη την ελληνική επικράτεια τα τελευταία δέκα χρόνια.
Η Κρήτη  με την πλούσια πολιτιστική, θρησκευτική  και διατροφική κληρονομιά της αποτέλεσε μια σημαντική πηγή πληροφοριών για τη συγκεκριμένη έρευνα, αφού η παράδοσή της σε σχέση με το ψωμί, είναι διαχρονική και τεράστια.  Τα στελέχη του ευρωπαϊκού μουσείου άρτου στην δεκαήμερη περιοδεία τους στο νομό Ηρακλείου, επισκέφθηκαν, συνομίλησαν και πήραν συνεντεύξεις από γυναικείους συνεταιρισμούς, αγροτικούς συλλόγους, αρτοποιούς παραδοσιακών φούρνων, πατέρες μοναστηριών αλλά και οικιών καθώς σε όλα σχεδόν τα χωριά οι νοικοκυρές άνοιξαν τα σπίτια τους για να προσθέσουν στο πάζλ της έρευνας τις προσωπικές τους γνώσεις και εμπειρίες. (Σε ένα από αυτά τα φιλόξενα σπίτια, η αντιπροσωπεία του μουσείου φιλοξενήθηκε όλες αυτές τις ημέρες).
Στην  Άνδρο η έρευνα του ευρωπαϊκού μουσείου άρτου για το ψωμί πραγματοποιήθηκε σε όλο το νησί, ενώ στο βόρειο κομμάτι της συλλέχθηκαν στοιχεία για την αρβανίτικη καταγωγή των κατοίκων της καθώς η αρβανίτικη διάλεκτο στις μεγαλύτερες ηλικίες ομιλείτε ακόμη. Στην Άνδρο επίσης τα στελέχη του μουσείου Άρτου επισκέφθηκαν το εξαιρετικό μουσείο ελιάς Κυκλάδων, που βρίσκεται στο χωριό Πιτροφό και το οποίο αποτελεί θαυμάσιο δείγμα μιας μικρής προβιομηχανικής ζωοκίνητης μονάδας εξαγωγής ελαιόλαδου.  Τα νέα στοιχεία της έρευνας θα αποτελέσουν το «προζύμι» για την επόμενη έκδοση βιβλιογραφίας με θέμα το «παραδοσιακό, κεντημένο και λατρευτικό ψωμί» στη χώρα μας  Περισ. στα www.mouseio-psomiou.com & www.ilmb.gr.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: