Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Δεύτερη ευκαιρία για τα Τοπικά Σχέδια των Δήμων για τα σκουπίδια. Τι σχεδιάζει το Υπουργείο

Δεύτερη ευκαιρία δίνεται στους Δήμους να συντάξουν ολοκληρωμένες μελέτες (Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων) και μάλιστα με χρηματοδότηση σύμφωνα με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο που μίλησε σε ημερίδα για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων.
Ίσως... να δοθεί ευκαιρία και για το Τοπικό Σχέδιο του Ωρωπού που έχει αποσυρθεί λόγω της αναφοράς για δημιουργία ΧΥΤΥ Ωρωπού στην απόφαση της Περιφέρειας Αττικής.
Η ευκαιρία της «επικαιροποίησης» των Τοπικών Σχεδίων θα είναι ιδιαίτερα σημαντική μιας και τα Τοπικά Σχέδια των Δήμων θα αποτελέσουν το ευαγγέλιο του νέου νόμου για την ανακύκλωση που αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή τέλη Ιουνίου. Σημείο κλειδί στην διαχείριση των σκουπιδιών (ενόψει προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση) θα είναι η χωριστή διαλογή στην πηγή των οργανικών αποβλήτων από τα υπόλοιπα. Με απλά λόγια, ως παράδειγμα, επιχειρήσεις όπως αυτές της εστίασης θα εναποθέτουν υποχρεωτικά σε διαφορετικούς κάδους  τα υπολείμματα τροφίμων από τα γυαλιά. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης το Υπουργείο θα προωθήσει την θέσπιση συνεπειών για τους ρυπαίνοντες επαγγελματίες όπως τα αυξημένα δημοτικά τέλη. Τέλος Ταφής Απορριμμάτων αναμένεται να επιβληθεί και στους Δήμους συνολικά. Αντίθετα, όσοι Δήμοι δουλέψουν αποτελεσματικά την ανακύκλωση θα βλέπουν μειώσεις στα ποσά που καταβάλλουν στους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) στους οποίους συμμετέχουν.  Όλα τα παραπάνω όταν και αν υλοποιηθούν θα έχουν αρνητικές ή θετικές συνέπειες, αντίστοιχα, για την τσέπη των πολιτών που πληρώνουν δημοτικά τέλη.
Εν τω μεταξύ έχει ήδη δημοσιοποιηθεί η Υπουργική απόφαση με την οποία ξεκαθαρίζει οριστικά το τοπίο ως προς τον ορισμό, τον τρόπο χωροθέτησης και λειτουργίας των Πράσινων Σημείων. Σύμφωνα με την απόφαση οι χώροι αυτοί προορίζονται κυρίως για διαλογή απορριμμάτων προς επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση ενώ τα σύμμεικτα αστικά απόβλητα θα απαγορεύονται. Επίσης προβλέπεται κανονισμός λειτουργίας, τεχνικός εξοπλισμός και στα μεγάλα Πράσινα Σημεία περίφραξη, φωτισμός, πυροπροστασία τακτικός καθαρισμός κ.ά. ΦΕΚ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Τέλος με το ΦΕΚ της απόφασης δίνονται ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας μέσω την Κοινωνικής Οικονομίας που μπορεί να εφαρμοστεί στην διαχείριση και λειτουργία των ΚΕΣΔΙΠ (Κέντρο Ανακύκλωσης Εκπαίδευσης Διαλογής στην Πηγή).



Δεν υπάρχουν σχόλια: