Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Σχολικές υπερβολές.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου πως δεν θα ασχοληθώ σ' αυτό το ιστολόγιο με το θέμα της σχολικής εκδήλωσης του ΓΕΛ Ωρωπού που έγινε την 22α Μαρτίου, στα πλαίσια του ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού προγράμματος αδελφοποίησης σχολείων της Ε.Ε. eTwinning. Ένα διαδικτυακό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ στα πλαίσια του προγράμματος "Δια Βίου Μάθησης".
Τα μηνύματα όμως που δέχομαι από την τοπική μας κοινωνία δεν μου αφήνουν περιθώρια να το αφήσω ασχολίαστο.
Το πρώτο που μου έκανε εντύπωση ήταν η προσπάθεια να αναχθεί ένα συνηθισμένο σχολικό γεγονός σε μέγα ζήτημα! 
Πριν από αρκετές μέρες ο κ. Φοριάρης, Πρόεδρος της ΚΕΔΩ, ανακοίνωσε την διεξαγωγή συσσιτίων για πολύτεκνες και άπορες οικογένειες, ένα πρόσφατο αρνητικό φαινόμενο και για την περιοχή μας.Όταν υπάρχουν στον τόπο μας παιδιά που έχουν ανάγκη από βασικά αγαθά όπως τρόφιμα, πώς μπορούμε να γιορτάζουμε με τόση έμφαση (σκηνικά, μπουφέδες, δώρα) ένα πρόγραμμα όπως δεκάδες προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας για τα σχολεία; 
 Απ' αυτά τα προγράμματα με τα οποία συνήθως εμπλουτίζουν τα βιογραφικά τους οι υποψήφιοι διευθυντές.
Ενδεικτική του συνηθισμένου της υπόθεσης ήταν η απουσία από την εκδήλωση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Β'/θμιας Εκ/δευσης Αν. Αττικής.
Για να έρθουμε και λίγο στο θέμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας το project για τα σπορ, τις επιστήμες και για το αν αποτελούν τέχνη, που φαίνεται να έχει αναλάβει το ΓΕΛ Ωρωπού σε συνεργασία με το Ιταλικό σχολείο με το οποίο αδερφοποιήθηκε- στα πλαίσια πάντα του ίδιου προγράμματος-  σε ποιό στάδιο βρίσκεται; Γιατί στο σχετικό wiki, από τις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, δεν φαίνεται να υπάρχει μέχρι σήμερα καμία δραστηριότητα.
Πεποίθησή μου είναι πως η εκπαίδευση κι ο πολιτισμός δεν θα έπρεπε να είναι πολυτέλεια και μπράβο στα παιδιά και τους γονείς που έχουν το κουράγιο να βάλουν στην άκρη τα όποια προβλήματα τους δημιουργεί η οικονομική κρίση και να δημιουργήσουν πολιτισμό.
Μπράβο και στους απλούς εκπαιδευτικούς των 800 πια ευρώ οι περισσότεροι εκ των οποίων (όσοι δεν είχαν "μέσον") έχουν γυρίσει την Ελλάδα, έχουν ταλαιπωρηθεί ξεκινώντας ως ωρομίσθιοι και αναπληρωτές για να καταφέρουν να διοριστούν μετά από χρόνια, έχουν δάνεια και οικογένειες που στερούνται, άνηκαν δε πάντα στους χαμηλόμισθους δημόσιους υπαλλήλους που ασκούν πραγματικό λειτούργημα διδάσκοντας τα παιδιά μας. 

     

9 σχόλια:

Ν.Π.Δ.Δ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ είπε...

Ευχαριστώ πραγματικά πού ένα τοπικό μπλογκ (εκτός αυτού τής Σχολικής Επιτροπής) ασχολήθηκε μέ ένα από τά δεκάδες προγράμματα πού τρέχουν στα σχολεία του Δήμου μας έστω καί αρνητικά, μάλλον λόγο κακής πληροφόρησης θέλω να πιστεύω.
Γιά την ιστορία Κυρία Τσαρουχά, τά σκηνικά καί γενικά ή όλη Παράσταση φτιάχτηκε κυρίως από Εθελοντές Μαθητές (καί ήταν πολλοί), Εκπαιδευτικούς, Μουσικούς πού μαζί μέ τόν μπουφέ (λυπάμαι πού ήταν τόσο φτωχός καί γιά λίγα άτομα-προσφορά επίσης) άφησαν τίς καλύτερες εντυπώσεις στούς Αντιπροσώπους τών τεσσάρων Ελληνικών τών πέντε Ιταλικών καί βεβαίως τών καλεσμένων πού τίμησαν μέ την παρουσία τους την εκδήλωση.
Καί πάλι ευχαριστώ καί σάν Δημότης καί σάν πρόεδρος τής Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Ωρωπού.

Παναγιώτης Βασιλάκος

Ανώνυμος είπε...

Κάτι μπέρδεψες Αννούλα.Τοπική κοινωνία δέν είναι η Βλάχου καί ή εμπαθειά της πρός την Παπαϊωάννου που μας φωτογραφίζεις σέ όλο τό κείμενο καί καί κυριολεκτικά στη φωτογραφία.Σχολείο δέν σημαίνει ψυχολογικός εκβιασμός από τούς προϊσταμένους πρός τούς καθηγητές αλλά ούτε πρός τούς μαθητές, πράγμα πολύ συνηθισμένο γιά την πάλε ποτέ διευθύντρια καί στό λέω σαν εκπαιδευτικός.Καλά έκανες πάντως καί αναφέρθηκες στό φαγητό πού έφαγαν δωρεάν τόσα παιδιά πού σίγουρα μερικά τό είχαν ανάγκη, δέν ήταν όμως η αιτία τής δηλητηρίασης τής πρώην λύκειάρχου πού σίγουρα προήλθε από το θέαμα πού βεβαίως δέν είχε σχέση μέ τά χρηματοδοτούμενα μέ αρκετά χιλιάδες ευρώ από τόν δήμο πανηγύρια πού μας έχει συνηθίσει.Τώρα γιά τά προγράμματα νομίζω ότι έχεις πολύ έως καθόλου γνώσεις οπότε μήν ασχοληθείς πάλι μέ τό θέμα όπως καί γιά τόν προϊστάμενο δευτεροβάθμιας πού δέν γνωρίζεις ούτε στήν όψη.
Γιά τόν έλεγχο τού προγράμματος μπορείς νά ρωτήσεις τούς εκπαιδευτικούς πού τό τρέχουν καί γιά τά οικονομικά στοιχεία τόν πρώην πρόεδρο τής σχολικής επιτροπής τήν διάδοχό του Βλάχου καί την νέα σχολική επιτροπή.Καλημέρα καί καλή Ανάσταση.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι εκπαιδευτικός και δούλεψα στο Γυμνάσιο Ωρωπού όταν κάλυπτε την κενή θέση Διευθυντού η μαθηματικός Βάσω Βλάχου.Η συμπεριφορά της προς εμένα που σημειωτέον με γνώρισε τότε για πρώτη φορά,ήταν άψογη.Την ίδια συμπεριφορά διαπίστωσα και απέναντι στον τότε Σύλλογο των καθηγητών.
Εκπλήσσομαι,λοιπόν,για τους βαρείς χαρακτηρισμούς που τοσο εύκολα χρησιμοποίησε ο άγνωστος 'εκπαιδευτικός'για συνάδελφό του που έχει πλούσια δημιουργική δράση στα σχολεία του Ωρωπού.

ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ είπε...

Στους παραπάνω σχολιαστές:
Λυπάμαι διότι δεν καταλάβατε το νόημα του κειμένου μου.
Γράφετε, συγκεκριμένα, για χρήματα και πρόσωπα!
Χάσατε και το δέντρο και το δάσος.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ(ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΙΣΤΙΚΟΣ!!!
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ ΘΑ ΄ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ...
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΒΛΑΧΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Κ.

Ανώνυμος είπε...

Το καταλάβαμε πολύ καλά, εσείς χάσατε τά αβγά καί τά καλάθια μέ την φίλη σας κυρία Βλάχου.Μεγάλο ατόπημα κυρία Τσαρούχα η προσπάθειά σας να μειώσετε την νοημοσύνη μας.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ είπε...

Αγαπητή Άννα
Πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι τι και γιατί σε ενόχλησε!
Κινήσεις που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα και τα αξιολύπητα τετριμένα,αντί να επιβραβεύονται και να ενθαρύνονται,αποδοκιμάζονται και μάλιστα από ανθρώπους σαν και σένα που μας έχουν συνηθίσεινα αντιλαμβάνονται πολύ ποιο έγκυρα και έγκαιρα τις καταστάσεις.
Λυπάμαι Άννα,αλλά και εγώ θα πω,πως το παραπάνω κομμάτι σου είναι "επηρεασμένο"!!!!!!
Επηρεασμένο από μιᨨ΄αρρωστη" κατάσταση ,που όποιον δεν είναι μαζί της,τον πετροβολά!
Και ξέρεις πως η συγκεκριμένη "άρρωστη" κατάσταση όποιον χρησιμοποίησε,τον εγκατάλειψε αργότερα εντελώς κατεστραμένο!
Νομίζω πως καταλαβαίνεις τι ακριβώς εννοώ!
Ο Βασιλάκος σε αυτή τη φάση έκανε κάτι καταπληκτικό και με έκανε να ζηλέψω που δεν το έκανα εγώ πρώτος!
Μάθε Άννα να βλέπεις τη πίσω πλευρά των πραγμάτων!
Το χτύπημα στη πλάτη και η υποτιθέμενη αγάπη,σε αυτές τις ευκαιριακές "παρεούλες",εύκολα μεταβάλλονται σε πισώπλατη μαχαιριά............

Ανώνυμος είπε...

ανώνυμε "εκπαιδευτικέ" σε ανακαλύψαμε!!! μόνο εκπαιδευτικός δεν είσαι...
είσαι ένας άκυρος που είσαι εκτός θέματος γιατί η συγγραφέας άλλα λέει και εσύ τα χρησιμοποίησες όπως σε βόλευε... και απ΄ότι φαίνεται εσύ είσαι εμπαθής με ορισμένα άτομα που δεν έχουν δώσει κανένα δικαίωμα για τέτοιου είδους συμπεριφορά...αλλά για ακριβώς το αντίθετο. Δεν σε παίρνει λοιπόν να ρίχνεις λάσπη κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία σου "κύριε" δειλέ.

ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ είπε...

Φίλε Στέφανε, υπενθυμίζω οτι εκφράζω πάντα την προσωπική μου σκέψη την οποία και τεκμηριώνω και δεν εξυπηρετώ τα συμφέροντα κανενός.
Όσο για τον Βασιλάκο είμαι σίγουρη πως το ΝΠΔΔ Δευτεροβάθμιας του Δήμου μας μπορεί να διοργανώσει εξαιρετικές δράσεις και εκδηλώσεις που θα αξίζουν την μέγιστη συμπαράσταση απ΄όλους μας(όπως ήταν η δράση της Πρωτοβάθμιας τα Χριστούγεννα αλλά και η αιμοδοσία στον Κάλαμο που κι εγώ επιβράβευσα σ΄αυτό το ιστολόγιο).
Δυνατές Εκδηλώσεις των Σχολικών Επιτροπων του Δήμου, εκτός εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα οποία είναι υπεύθυνο το Υπουργείο Παιδείας και η εκάστοτε Σχολική Μονάδα.
Κι εδώ αναρωτιέμαι ποιός τελικά "επηρεάζει" ποιόν και ποιός εκδηλώνει υποτιθέμενη αγάπη.