Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

2 Φεβρουαρίου: Περιβάλλον και Στασιμότητα.

Η 2η Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια ημέρα Υγρο(βιό)τοπων σύμφωνα με την Διεθνή συνθήκη του Ramsar (Κασπία Θάλασσα) που υπεγράφη το 1977 .
 Η χώρα μας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "OrientGate": Ένταξη της Κλιματικής Γνώσης στην Διαμόρφωση Πολιτικής.
Τόσο ο υδροβιότοπος της Σκάλας Ωρωπού όσο και ο Ασωπός ποταμός έχουν ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα μέσω της "Περιφέρειας Αττικής" που είναι ένας από τους βασικούς εταίρους του προγράμματος. 
Ο Υδροβιότοπος Σκάλας Ωρωπού.
Σκοπός είναι η αξιολόγηση των οικοσυστημάτων του υδροβιότοπου και του Ασωπού, η συμπερίληψή τους στην συγγραφή ενός κειμένου στρατηγικής για την κλιματική αλλαγή και τους υγροτόπους, και η δημιουργία ενός σχεδίου δράσεων.
 Σύμφωνα με την "Περιφέρεια Αττικής": "Οι επόμενοι μήνες είναι αφιερωμένοι στην ολοκλήρωση της πιλοτικής μελέτης, στην ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων και ευρύτερα του κοινού σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τους υγροτόπους, στην παρουσίαση του αρχικού (draft) κειμένου της στρατηγικής, καθώς και στις δράσεις διαβούλευσης."

Με αφορμή τα παραπάνω θέτω τα παρακάτω ερωτήματα:
  • Ο Δήμος Ωρωπού γνωρίζει το πρόγραμμα"OrientGate"? Προτίθεται να συμβάλει στην υλοποίηση του και πως? Έχει προσπαθήσει ποτέ να συνεργαστεί με το ΕΚΕΒΥ (Ελληνικο Κέντρο Βιοτόπων- Υγροτόπων)?

  • Τι απέγινε τελικά με την μελέτη που είχε αναθέσει ήδη από το 2011 σε μελετητικό γραφείο ο Δήμος για την δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου στο υδροβιότοπο? (Σχέδια ακούμε και έργα δεν βλέπουμε). 

  • Ποιες είναι η πρωτοβουλίες και η επίσημη τοποθέτηση του Δήμου για την απορρύπανση του Ασωπού?Πριν από περίπου 3 μήνες είδαν την δημοσιότητα πρόσφατα στοιχεία της έρευνας του ΕΜΠ που κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες τον Ιούλιο του 2013 (Μάλιστα είχε
    Ασωπός, φωτό Ν. Τσαρουχάς
    προβληθεί και σχετικό ρεπορτάζ από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ). Τα αποτελέσματα έδειξαν εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα. Η μελέτη μάλιστα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα ποσοστά χρωμίου να οφείλονται τόσο σε θαμμένα στερεά απόβλητα όσο και σε υγρές διαρροές.
    (Η πλήρης έκθεση στο http://www.thepressproject.gr). Σχετικές έρευνες για τον Ασωπό έχουν κάνει και άλλα Πανεπιστήμια όπως το Οικονομικό Αθηνών. 

Τόσο η αξιοποίηση του υδροβιότοπου Σκάλας Ωρωπού όσο και η απορρύπανση του Ασωπού δεν έχουν μόνο Περιβαλλοντική σημασία αλλά και Οικονομική-Αναπτυξιακή!
Ποιά μπορεί να είναι μέχρι σήμερα η αίσθηση της κοινής γνώμης στον Ωρωπό για τις θέσεις και τις δράσεις του Δήμου? Στασιμότης....
    


Δεν υπάρχουν σχόλια: