Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Νέα δημοτική κίνηση εκ Χαλκουτσίου ορμώμενη;

Χαλκούτσι, Ωρωπός


Έλαβα με e-mail -και δημοσιεύω- το παρακάτω κείμενο από τον κ. Νίκο Ξαρχάκο.
 
Αγωνιστική Συμπαράταξη Ωρωπού
για τον Άλλο Δρόμο…

Βασικές αρχές και κατευθύνσεις
   Στις σημερινές συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης,  όπου το χρέος απειλεί με κατάρρευση και τα πιο ισχυρά κράτη του πλανήτη, η Ελλάδα δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται την πιο βάρβαρη οικονομική,  κοινωνική και πολιτική επίθεση.
  Η συρρίκνωση της πραγματικής μας οικονομίας πλησιάζει το 30%,  τα κρατικά έσοδα έχουν μειωθεί πάνω από 20 δισεκατομμύρια ετησίως,  το λαϊκό εισόδημα μειώθηκε έως και 50%,  η ανεργία άγγιξε το 30% και στους νέους το 60% και το μέλλον του τόπου μας (η νεολαία) παίρνει το δρόμο της ξενιτιάς. 
   Μέσω των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων,  που δήθεν εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση του χρέους,  αποδομούνται μέρα με τη μέρα όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δομές του κράτους και της κοινωνίας.  Μαζί με την εκχώρηση του κοινωνικού πλούτου (χρήμα και ακίνητα) στα διεθνή τραπεζικά και επιχειρηματικά συμφέροντα εκχωρήθηκε και η λαϊκή κυριαρχία της χώρας μας (έτσι για την τύχη μας δεν αποφασίζουμε εμείς και οι θεσμοί μας, αλλά τα διεθνή κέντρα εξουσίας - Ευρωπαϊκή Ένωσή - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).  Η Παιδεία, η Υγεία, το Περιβάλλον, ο Πολιτισμός, οι ίδιες οι ζωές μας διαρκώς υποβαθμίζονται.  Όποια ψήγματα δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας μάς είχαν απομείνει στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θυσιάστηκαν στο βωμό του «Καλλικράτη».  Η λειτουργικότητα, η οργανωτική και οικονομική αυτοτέλεια αποδομήθηκαν πλήρως.  Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έγινε συνεργός στην υποβάθμιση πολλών κοινωνικών υπηρεσιών,  αφού πήρε την ευθύνη τους χωρίς να πάρει και τους αντίστοιχους πόρους.  Οι τοπικοί θεσμοί από όργανα επιδιωκόμενης Άμεσης Δημοκρατίας,  Αυτοοργάνωσης-Αυτοδιοίκησης και Λαϊκής Κυριαρχίας,  κατάντησαν όργανα συγκεντρωτικά,  αντιδημοκρατικά,  εισπρακτικά,  μηχανισμοί ανάπτυξης πελατειακών σχέσεων, κέντρα διαφθοράς και χειραγώγησης του χειμαζόμενου λαού, όλο και πιο μακριά από τις ανάγκες του.
   Το 30% ανεργία ισοδυναμεί με μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και η τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να παίρνει μέρος στους αγώνες:
·         για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας προς όφελος του εργαζόμενου λαού με εθνικοποίηση του κοινωνικού πλούτου και όχι μόνο μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία βλέπει πάντα το δικό της κέρδος.
·          Την ανατροπή του  αντιδημοκρατικού πλέγματος του «Καλλικράτη» μέσα από τη λαϊκή συμμετοχή. 
      Σήμερα,  σε αυτές τις συνθήκες,  δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας:
·         ο δρόμος της μιζέριας και της υποταγής στη βάρβαρη επίθεση που δεχόμαστε ως πολίτες και ως χώρα από τα διεθνή κέντρα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) και τις δουλικές κυβερνήσεις μας,  παρακολουθώντας μοιρολατρικά την καταστροφή μας
·         ή ο Άλλος Δρόμος του Αγώνα της Ενωτικής προσπάθειας του λαού μας.  Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να πάρουμε.  «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία» τόνιζε ο Ανδρέας Κάλβος. Ενωμένοι πρέπει να αντισταθούμε.  Με τόλμη και αποφασιστικότητα να δράσουμε πολιτικά.  Όλοι μαζί να αγωνιστούμε για τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, για πολιτικές που να ανταποκρίνονται όχι στα προσωπικά η κομματικά μας συμφέροντα,  αλλά στα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της εργαζόμενης πλειοψηφίας.  Αγώνα παντού και πάντα σε όλα τα μέτωπα της ζωής και της κοινωνίας.  Με αυτή την πίστη γίνεται ολοφάνερο ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη το μέτωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένα χώρο που επηρεάζει άμεσα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας όλων μας,  ένα χώρο που δύναται να εκφράσει χωρίς διαμεσολαβήσεις τις έννοιες του πολίτη,  της άμεσης Δημοκρατίας,  της λαϊκής κυριαρχίας,  της διαφάνειας,  της μετακλητότητας και της ανακλητότητας των αιρετών «αρχόντων».  
   Εμείς θέλουμε ο Δήμος μας να είναι:
·         Θεσμός έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας. 
·         Να λειτουργεί Αμεσοδημοκρατικά,  και με Διαφάνεια. 
·         Όχι μόνο να είναι κοντά στον πολίτη αλλά μαζί και ταυτόχρονα μπροστάρης, για τη διασφάλιση όλων των ατομικών, κοινωνικών, εργασιακών και πολιτικών δικαιωμάτων των δημοτών,  αλλά και όλων των άλλων κατοίκων Ελλήνων, τουριστών ή μεταναστών.  
Θα αγωνιστούμε:


  • ·         Για να γίνει ο Δήμος μας ο σχεδιαστής,  μαζί με τους δημότες, της οικονομικής και κοινωνικής προόδου του τόπου μας προς όφελος του λαού. 
  • ·         Για να γίνει ο Δήμος θεματοφύλακας των κοινωνικών μας αγαθών της Υγείας, της Παιδείας, του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Περιουσίας,
  • ·         Για να διασφαλίζει ο Δήμος μας το δημόσιο-κοινωνικό χαρακτήρα των δημόσιων-κοινωνικών αγαθών υπέρ των δημοτών, έξω και πέρα από λογικές ιδιωτικοποιήσεων τύπου Σ.Δ.Ι.Τ. και κάθε είδους εμπορευματοποίησης.
  •    Η αλληλεγγύη μεταξύ μας είναι σανίδα σωτηρίας και στις κακές και στις καλές ημέρες και πρέπει να κάνουμε το Δήμο προπύργιο στον αγώνα για την επιβίωση όλων. Να κάνουμε την πόλη και τα χωριά μας αξιοβίωτα πολεοδομικά,  αισθητικά,  πολιτισμικά και κοινωνικά,  με σεβασμό στην παράδοση και ταυτόχρονα ένταξη στις σύγχρονες προοπτικές. 


   Για αυτό κάθε δημοκρατική κίνηση και κάθε δημοτική αρχή που θέλει να υπηρετήσει τα συμφέροντα των κατοίκων του τόπου της πρέπει να πρωτοστατεί:


  • ·         Στην πάλη για την ανατροπή των μνημονίων των δανειακών συμβάσεων και την ανατροπή κάθε κυβέρνησης που τα υπηρετεί. 
  • ·         Στη διαγραφή του χρέους που φόρτωσαν και συνεχίζουν να φορτώνουν στο λαό μας τοκογλυφικές κυβερνήσεις της Ε.Ε (Γερμανία-Γαλλία κλπ.) και οι συνεργάτες-εκφραστές της οικονομικής τους πολιτικής (Ε.ΚΤ. – Δ.Ν.Τ.)
  • ·         Στον αγώνα για τη Δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία ενάντια στην εκχώρηση τους σε ξένους θεσμούς π.χ.  Ευρωπαϊκή Ένωσή - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα.
  • ·         Στην υπεράσπιση και διασφάλιση του δωρεάν και δημόσιου χαρακτήρα όλων των κοινωνικών αγαθών (παιδεία,  υγεία, εργασία,  πολιτισμό, επικοινωνία,  περιβάλλον κλπ.). 
  • ·         Στην πάλη ενάντια στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου (λιμάνια,  αεροδρόμια,  δρόμους,  νερά,  ορυκτό πλούτο).



Απαιτούμε το σήμερα ονειρευόμαστε και σχεδιάζουμε το αύριο.  Το πενταετές πρόγραμμα κάθε τοπικού διαμερίσματος θα καταρτιστεί από γενικές συνελεύσεις καθώς και το συγκεντρωτικό.
        Όλες οι αποφάσεις θα υλοποιούνται μόνο μετά την έγκριση των λαϊκών συνελεύσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: