Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Διόδια: Θέμα πολιτικού κύρους?

Πολλές οι φωνές που ακούγονται από τους συμπολίτες μου μέσα από τα social media. 
Κάποιοι επανέρχονται στο άδικο των αρχικών συμβάσεων.
 Άλλοι, μιλούν για την ανάγκη να κινηθούν ενωμένοι όλοι οι φορείς του Δήμου ενάντια στην αδικία,συμπεριλαμβανομένης της δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης, χωρίς πολιτικές και κομματικές ταυτότητες.
Έτεροι, κατηγορούν τον δήμαρχο για το "ανεπαίσθητο" ταρακούνημα που έκανε στα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Το πρόβλημα κατά την άποψή μου είναι γενικότερο και ξεκινά από το απώτερο παρελθόν.
 Γιατί η περιοχή του Ωρωπού δεν είδε ποτέ πραγματική ανάπτυξη?
 Γιατί δεν έγιναν δημόσια έργα?
 Γιατί δεν επενδύθηκαν Κοινοτικά και κρατικά κεφάλαια ποτέ για την δημιουργία υποδομών?
 Γιατί δεν "έτρεξαν" ποτέ αναπτυξιακά προγράμματα στήριξης για τον τουρισμό και την αγροτική δραστηριότητα, βασικούς κορμούς της τοπικής οικονομίας?
 Γιατί είμαστε πάντα-σαν περιοχή-υποψήφια χωματερή αποβλήτων? (Ασωπός, επεξεργασία βιομάζας κλπ) ακόμα και ανθρώπινων ψυχών? (συζήτηση για την δημιουργία κέντρου μεταναστών και φυλακών στο Κατσιμίδι και την Μαλακάσα).
Γιατί ήμασταν πάντα τα αποπαίδια της Ανατολικής Αττικής?
Μέρος των απαντήσεων, κατά την γνώμη μου, βρίσκεται στη έλλειψη πολιτικού κύρους των περισσοτέρων (όχι όλων) διοικούντων της τοπικής μας κοινωνίας τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια. Όχι μόνο αρκετών κοινοταρχών και δημάρχων αλλά και πολλών τοπικών στελεχών των κομμάτων: Γραμματέων, κομματαρχών κλπ. Μεγάλο μέρος της ευθύνης βρίσκεται στο έλλειμμα της δικής τους πολιτικής δύναμης. Διαχρονικά, τοπικά στελέχη των 2 κομμάτων της μεταπολίτευσης (Ν.Δ-ΠΑ.ΣΟ.Κ) δεν μπόρεσαν να ασκήσουν επιρροή στην κρατική ηγεσία στα χρόνια της ευημερίας ώστε να προστατευτεί και να αναδειχθεί ο τόπος μας. Σαν τωρινό παράδειγμα με αφορμή τα Διόδια, ο σημερινός Δήμαρχος που στηρίζεται επίσημα από την Νέα Δημοκρατία (άρα περιμένουν και την στήριξή του). Ο δήμαρχος όχι απλά αγνοείται αλλά γίνεται και αποδέκτης ψεύτικων υποσχέσεων από στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματός του. Πως είναι δυνατόν οι βουλευτές Αττικής όπως ο Πρόεδρος της "Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου" της Βουλής, βουλευτής της Ν.Δ, Γιώργος Βλάχος, που περιμένουν να συνεργαστούν και να στηριχθούν από την παράταξη του Δημάρχου να τον εκθέτουν στα μάτια της τοπικής κοινωνίας? 
Παρακάτω παραθέτω απόσπασμα από την ανακοίνωση του Δήμου για τα Διόδια που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013:
"Κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να εγκατασταθούν νέα διόδια σε Βαρυμπόμπη και Άγιο Στέφανο και δεν θα αυξηθούν οι τιμές, εμφανίστηκε ο υπουργός  Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης"
"Οι Δήμαρχοι Κηφισιάς και Ωρωπού, Νίκος Γ. Χιωτάκης και Γιάννης Οικονομάκος καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κηφισιάς, Σπύρος Μούρκος συναντήθηκαν στη Βουλή και με τον Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής και Πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και  Εμπορίου, Γεώργιο Βλάχο ο οποίος τους είπε ότι συμφωνεί με την απόφαση του υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη".
Σημαντικό βήμα για να δει -κάποια στιγμή- άσπρη μέρα αυτός ο τόπος είναι να πολιτικοποιηθούν πραγματικά όσοι μας εκπροσωπούν σε τοπικό επίπεδο και εμείς να εμπιστευόμαστε πολιτικοποιημένα πρόσωπα που να μιλούν και η άποψή τους να "περνά" στην Κεντρική Εξουσία.
 Διότι η Κεντρική εξουσία και η στήριξή της είναι βασικό κλειδί για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: