Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Ανώριμα "φρούτα".

Τελικά είμαστε πολύ άτυχοι αλλά και αμετανόητα ξεροκέφαλοι εμείς οι Έλληνες.
Άτυχοι γιατί πάνω που θ' αρχίζαμε μετά από 200 χρόνια να μαθαίνουμε να είμαστε πολίτες ενός δυτικού, δημοκρατικού κράτους - έθνους πέσαμε πάνω στην εποχή της Μετά-Δημοκρατίας και της Παγκοσμιοποίησης. 
Ξεροκέφαλοι γιατί
δεν ξέρουμε να βάζουμε κάτω το κεφάλι μας να διαβάσουμε, να μελετήσουμε, να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο.... να μάθουμε τι μας συμβαίνει...τι μας γίνεται...ένας λαός με φιλότιμο χωρίς αλληλεγγύη που δεν γνωρίζει την αξία τόσο της ατομικότητας όσο και της συλλογικότητας.... μια δουλίτσα, μια "κοπελιά" γιατί πάνω απ' όλα ο Έλληνας είναι και ωραίο παιδί και τίποτα άλλο δεν έχει αξία... "Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου" που λέει και το τραγούδι. 
Κατά καιρούς φωνές ακούγονται ένθεν κι εκείθεν όπως:
Να αποκατασταθούν άμεσα οι αμοιβές των ένστολων -ενθυμούμενες όψιμα- την (χαμένη λόγω μνημονίου) εθνική μας κυριαρχία. Δίκαιο το αίτημα τον ένστολων με την υπόλοιπη κοινωνία όμως τι γίνεται? Σε περίπτωση κοινωνικής αναταραχής  λόγω της φτώχειας ποιόν θα κληθούν να υπερασπιστούν οι ένστολοι?
Μπράβο για την συνέχιση μέχρι το τέλος του 2015 για το "Βοήθεια στο Σπίτι". Το πρόγραμμα όμως θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος όπως προκύπτει από σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο: «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας –Αττικής , Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις»
Θα φροντίσουμε -τώρα- τους ηλικιωμένους μας τί θα γίνει όμως με τους αυριανούς ηλικιωμένους?
Οι ένστολοι, οι ηλικιωμένοι, οι εργαζόμενοι στους Δήμους, οι άνεργοι, οι αγρότες-στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης- όλες οι κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την κρίση μαζί οφείλουν να διεκδικήσουν από την πολιτική ηγεσία τουλάχιστον δύο πράγματα:
  •  Να διευθετηθεί οριστικά το τί θα γίνει με το χρέος της χώρας και
  •  Να υπάρξει κοινωνικά δίκαιη δημοσιονομική πολιτική. Να πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες μαζί με όσους φοροδιαφεύγουν. 
Αν δεν υπάρξει συνεργασία και αλληλεγγύη ανάμεσα στις  κοινωνικές ομάδες και τις γενεές, δεν θα καταφέρουμε τίποτα περισσότερο από το να θυμίζουμε επίδοξους Προεστούς του Σουλτάνου.
Την ίδια στιγμή, το επίσημο κράτος καθοδηγούμενο από τις πολιτικές "ιδιοφυΐες" που μας κυβερνούν αυτήν την περίοδο δείχνουν πλήρη αλληλεγγύη στους Ευρωπαίους εταίρους μας ως προς το θέμα της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Τα δημοσιεύματα  της περιόδου 2010-1013 στον Δυτικό Τύπο για τεμπέληδες και ανεπαρκείς Έλληνες και οι "οδηγίες" των καπιταλιστικά πετυχημένων "φίλων" μας της Ε.Ε για πρωτογενή παραγωγή και εξωστρέφεια (εξαγωγές) που όφειλε να πετύχει ο οικονομικά αδαής και τεμπέλης Έλληνας πήγαν περίπατο προκειμένου να εξυπηρετηθεί η εξωτερική πολιτική των ίδιων χωρών που μας νουθετούν και επιβάλουν μέτρα κοινωνικής εξαθλίωσης. Σήμερα η πρωτογενής εξαγώγιμη παραγωγή της χρεοκοπημένης μας χώρας (νεκταρίνια, ροδάκινα, ακτινίδια) καταδικάζεται να σαπίσει σιγά-σιγά στα ψυγεία των παραγωγών.
 (Η απόφαση κατά της Ρωσίας που προσυπόγραψε και η χώρα μας ΕΔΩ)
Αυτήν την στιγμή η Ελλάδα είναι σαν μια Ομόρρυθμη Eταιρία που έχει υπερχρεωθεί στις τράπεζες. O,τι κερδίζει πρέπει να το καταβάλει στους δανειστές με αποτέλεσμα να μην της μένει φράγκο όχι για να επενδύσει στην ανάπτυξή της αλλά ούτε καν για να καλύψει τα βασικά έξοδά της. Μια τέτοια επιχείρηση είναι καταδικασμένη, σε τέτοιο βαθμό που οι δανειστές της έχουν αρχίσει τις κατασχέσεις όχι μόνο στην περιουσία της εταιρίας αλλά και στις προσωπικές περιουσίες των συνεταίρων που είναι οι Έλληνες πολίτες.
Η χώρα μας σήμερα δεν βρίσκεται ούτε υπό το καθεστώς ελεύθερης οικονομίας (στον οικονομικό φιλελευθερισμό η κρατική υπερφορολόγηση είναι αδίκημα) αλλά ούτε και κομμουνισμού μιας και οι κατασχέσεις εισοδημάτων και ακινήτων δεν γίνονται για να αναδιανεμηθεί ο πλούτος στους πολίτες της χώρας μέσω του κράτους αλλά για να αποδοθεί στους ξένους δανειστές.
 Το παραμύθι της κυβέρνησης ότι παντού στην Ευρώπη η ακίνητη περιουσία φορολογείται δεν έχει δράκους διότι:
  • Στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπάρχει εσωτερική υποτίμηση και αποπληθωρισμός.
  • Στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπάρχουν οι αρνητικοί ρυθμοί Ανάπτυξης και η Ανεργία που υπάρχει στην Ελλάδα.
  • Στην υπόλοιπη Ευρώπη φορολογούνται τα ακίνητα γιατί δίνουν εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους και αποτελούν κεφάλαιο κάτι που δεν ισχύει για την χώρα μας. Αποτελεί οικονομικό παραλογισμό πέρα από κάθε οικονομική θεωρία να φορολογείται ό,τι δεν αποτελεί εισόδημα ή κεφάλαιο. 
 Τελικά, κοντεύει σιγά-σιγά ο καιρός που πρέπει να ωριμάσουμε σαν λαός έστω κι απότομα, έστω και όψιμα.  

Άννα-Μαρία Τσαρουχά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: