Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

"Ασωπός", από την διάλεξη στον Αυλώνα.

*ΑΣΩΠΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ-ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 

Στο πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού, τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον αλλά και στις λύσεις της τεχνολογίας που προτείνει το Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών,
αναφέρθηκε στις 9 Μαρτίου 2015, η Νυμφοδώρα Παπασιώπη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Η διάλεξη δόθηκε στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αυλώνα ''Δημήτριος Λιάκουρης'' στον κύκλο των Φυσικών Επιστημών, τον οποίο επιμελείται ο Ευάγγελος Β. Χριστοφόρου, καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πρώτος ομιλητής του κύκλου.

Συνοπτικά οι διαπιστώσεις και οι λύσεις του Μετσόβιου Πολυτεχνείου που ανακοινώθηκαν στη διάλεξη έχουν ως εξής:

1. Οι εστίες όπου ανιχνεύτηκε Cr VI (εξασθενές χρώμιο) είναι περιορισμένες πολύ τοπικά σε συγκεκριμένες γεωτρήσεις στα Οινόφυτα.

2. Οι περιοχές του Αυλώνα έχουν συγκεντρώσεις μικρότερες από 10μgr/ltr.

3. Η ανώτατη αποδεκτή τιμή για τις συγκεντρώσεις Cr (χρώμιο) στην E.E είναι 50μgr/ltr, ενώ στην Ιταλία 10μgr/ltr.
4.Κατά την ύδρευση καλλιεργειών ακόμη και αν το νερό έχει Cr VI (εξασθενές χρώμιο) , με την πρόσληψή του από το φυτό ανάγεται σε Cr III (τρισθενές χρώμιο) το οποίο δεν είναι επιβλαβές για τον ανθρώπινο οργανισμό.. Πρόβλημα έχουν οι ρίζες των φυτών, δηλ. πατάτες, καρότα, βολβοί, η φλούδα των οποίων έχει συγκέντρωση 100 φορές μεγαλύτερη από ότι το εσωτερικό τους.
5. Η υπόγεια λεκάνη του Ασωπού μπορεί να καθαριστεί πλήρως με άντληση, και βιολογική επεξεργασία των υδάτων προκειμένου να αναχθεί το Cr VI σε Cr III ενώ εναλλακτική τεχνολογία και πιο πρακτική, είναι η χρήση ΤΟΠΙΚΑ Νανοσιδήρου με πολύ άμεσα αποτελέσματα, την φυτοαποκατάσταση υπόγειων νερών.

6. Αναφορικά με το νερό στην πηγή της Μεγάλης Βρύσης η ομιλήτρια τόνισε ότι δεν είναι πλέον πόσιμο καθώς παρουσιάζει υψηλά ποσοστά σε εξασθενές χρώμιο (23 μgr/ltr) όχι όμως λόγω μόλυνσης, αλλά αλλοίωσης των υπερβασικών συστατικών των εδαφών και των πετρωμάτων από τα οποία πηγάζει το νερό. Σκόπιμο είναι να τοποθετηθεί από το Δήμο, μία ενημερωτική πινακίδα δίπλα στην πηγή για να ενημερώνονται οι επισκέπτες της περιοχής.
  
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπως ανέφερε η ομιλήτρια, έχει υλοποιήσει το παραπάνω πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί στο χρονίζον πρόβλημα των υδάτων και της κοίτης του Ασωπού ποταμού.

*Αναδημοσιέυση από το blog του Συλλόγου Αυλωνιτών "Το Σάλεσι". Φωτορεπορτάζ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: