Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για τις Φυλακές Ωρωπού. Ώρα για πρωτοβουλίες.

Ιστορικός Τόπος είναι και επίσημα, οι Παλιές Φυλακές Σκάλας Ωρωπού μετά την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ στις 29 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως
"Το Συγκρότημα των Φυλακών Ωρωπού αποτελεί σημαντική
μαρτυρία για την ιστορία του Σωφρονιστικού Συστήματος της Ελλάδας καθ’ όλο τον 20ο αιώνα. Τα εναπομείναντα κτήρια του Συγκροτήματος αποτελούν ενδιαφέροντα δείγματα μιας ειδικής κατηγορίας κτηρίων, που εμφανίζουν ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία και συγκροτούν ένα ενιαίο σύνολο, η προστασία του οποίου επιβάλλεται για λόγους κοινωνικής, αρχιτεκτονικής και εν γένει ιστορικής σημασίας. Οι Φυλακές Ωρωπού αποτελούν σημείο αναφοράς για όλους τους Έλληνες και έχουν συνδεθεί με τους αγώνες του λαού για δημοκρατία."

Ο χώρος ανήκει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Ωρωπού (πρώην Κοινότητα Σκάλας Ωρωπού) από το 1998. Η έκταση παραχωρήθηκε προκειμένου να χρησιμοποιείται από τον Δήμο ως χώρος αναψυχής και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Τώρα ό τόπος θα πρέπει να διαμορφωθεί και τα κτίρια να επισκευαστούν-ανακατασκευαστούν και να συντηρηθούν. 
 Άποψή μας είναι πως μετά την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης, οι Παλιές Φυλακές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως πολιτιστικός πολυχώρος στον οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι (χωρίς διακρίσεις και αποκλειστικότητες) οι Πολιτιστικοί φορείς της περιοχής μας που το επιθυμούν, αλλά και πολίτες που ασχολούνται με τον πολιτισμό όπως μουσικά συγκροτήματα, θεατρικές ομάδες κλπ. Σε περίπτωση ,δε, που βρεθούν νέοι χώροι για τις δράσεις της ΚΕΔΩ που σήμερα στεγάζονται στις φυλακές, οι δυνατότητες αξιοποίησης του ιστορικού τόπου γίνονται ακόμα περισσότερες. Ήδη ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκάλας Ωρωπού έχει εδώ και χρόνια θέσει ως πρόταση την δημιουργία λαογραφικού μουσείου στις παλιές φυλακές, ενώ συμπολίτες μας που ασχολούνται με την παρατήρηση πουλιών στον υδροβιότοπο της Σκάλας, θα έδειχναν ενδιαφέρον για την δημιουργία ενός χώρου με πληροφορίες για το θέμα της παρατήρησης των πτηνών. 
 Οι προτάσεις μπορούν να είναι ανεξάντλητες, το ζητούμενο είναι κάποιες απ' αυτές να υλοποιηθούν προς όφελος του τόπου και της ιστορίας του.