Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016

Ξανά στην δημόσια συζήτηση η δημιουργία νέου Δήμου.

Ξανά στο προσκήνιο φαίνεται πως μπαίνει η συζήτηση για την δημιουργία νέου Δήμου που θα περιλαμβάνει τις τοπικές ενότητες Βαρνάβα, Καπανδριτίου, Πολυδενδρίου, Αφιδνών αλλά και των Αγ. Αποστόλων. Σήμερα το πρωί λάβαμε το παρακάτω αίτημα (και το δημοσιεύουμε) από την Κίνηση Πολιτών Βαρνάβα.
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΑΡΝΑΒΑ

ΖΗΤΟΥΜΕ από την Πρόεδρο και

τα μέλη του  Κοινοτικού Συμβουλίου


Η κίνηση πολιτών απαρτίζεται από μόνιμους κατοίκους Βαρνάβα ξεκινά σύντομα την Συλλογή υπογραφών καλώντας την τοπική Κοινότητα να εκκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες  που προβλέπονται από τον Νόμο του «Καλλικράτη» για τη μεταπήδηση της Τοπικής Κοινότητας Βαρνάβα από τον Δήμο Μαραθώνα στον αντίστοιχο υπό διαμόρφωση Νέο Δήμο “Τετράπολης+”, με την διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος.
Στις ίδιες ακριβώς ενέργειες (συλλογής υπογραφών κατοίκων) θα ξεκινήσουν και οι γειτονικές κοινότητες της περιοχής που ζητούν με ανάλογα ψηφίσματα να απαρτίσουν ζωτικά και δημιουργικά μέλη του Νέου υπό δημιουργία  Δήμου.

Ο Νέος Δήμος “Τετράπολης+” έχει σαν βασικό κορμό και περιλαμβάνει τις πρώην Κοινότητες Καπανδριτίου, Πολυδενδρίου, Βαρνάβα και Αφιδνών, με δυνατότητα επέκτασης και σε άλλες κοινότητες (Αγ. Αποστόλους, Μαλακάσα κ.α) ανάλογα με τα πληθυσμιακά κριτήρια που θα καθορίσει ο υπό διαμόρφωση Νέος Νόμος Καλλικράτη.

ΠΡΟΣ ΤΟΥΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕ
Από το Κοινοτικό Συμβούλιο να ταχθεί σύσσωμο υπέρ της υποδοχής του Βαρνάβα  στον Νέο Δήμο με έκδοση σχετικού ψηφίσματος  για διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος, όπως ο Νόμος ορίζει.
Με ψήφισμα της κίνησης κατοίκων αναφέρουμε παρακάτω τους λόγους για τους οποίους ζητάμε τη συνένωση με τον Νέο Δήμο που θα συνοδεύεται και από εκατοντάδες υπογραφές κατοίκων του χωριού μας.
Αναλυτικά:
«Την 19/2/2016 συνεδρίασε ολιγομελής ομάδα ενεργών πολιτών του τοπικού διαμερίσματος Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα και λαμβάνοντας, υπόψη τα κριτήρια οριοθέτησης των Δήμων τα οποία μνημονεύονται στο νόμο 3852/2010 «Καλλικράτης», αποφασίστηκε ομόφωνα η έκδοση του παρόντος ψηφίσματος.
Η πρώην Κοινότητα Βαρνάβα με το πρόγραμμα «Καποδίστριας» συνενώθηκε με το τον Ενιαίο Δήμο Μαραθώνα. Με το ψηφισθέν νομοσχέδιο «Καλλικράτης» η πρώην Κοινότητα Βαρνάβα εντάχθηκε στο πολεοδομικό συγκρότημα του Ενιαίου Δήμου Μαραθώνα. Με το παρόν ψήφισμα, θέλουμε να εκφράσουμε την ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΜΑΣ από την πεντάχρονη τραυματική εμπειρία που είχαμε και να σας ζητήσουμε να ΕΝΤΑΞΕΤΕ την πρώην Κοινότητα Βαρνάβα στον Νέο Δήμο “Τετράπολης+” για τους παρακάτω λόγους:
1) Ο Βαρνάβας απέχει από τον Καπανδρίτι μόλις 6 χλμ., ενώ από το Μαραθώνα (Ν.Μάκρη) 22 χλμ. μετά από 3 βουνά με επικίνδυνο οδικό δίκτυο και πολυάριθμες στροφές με πάμπολλα ατυχήματα.
2) Οι κάτοικοι συναλλάσσονται και δέχονται υπηρεσίες από τις Δημόσιες και λοιπές Υπηρεσίες που εδρεύουν στον Καπανδρίτι  (ΕΛ.ΤΑ. – Τράπεζες – Παράρτημα Κέντρο Υγείας – Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, Αστυνομία) και καλύπτουν όλες τις εμπορικές ανάγκες από τα καταστήματα Καπανδριτίου .
3) Οι μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου) παρακολουθούν τα μαθήματα στα σχολεία του Καπανδριτίου, όπως και φροντιστήρια.
4) Δεν υπάρχει κανένα όμοιο ποιοτικό χαρακτηριστικό με το πολεοδομικό συγκρότημα του Μαραθώνα, το οποίο είναι μια καθαρά αστική περιοχή, ενώ το χωριό μας είναι καθαρά αγροτικό.
5) Μετά από 5 χρόνια συμβίωσης ο Δήμος Μαραθώνα δεν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του χωριού μας, τόσο λόγω της μεγάλης απόστασης, όσο και του ότι ποτέ δεν έγιναν κατανοητές οι ανάγκες μας από ένα μεγάλο καθαρά αστικό κέντρο, όπως είναι αυτό του Μαραθώνα (Ν.Μάκρη).
6) Διοικητικά πάντα συμπεριλαμβανόμασταν στην Διοικητική περιφέρεια της Ανατ. Αττικής και αυτό ήταν απόρροια της γεωγραφικής μας θέσης και της εξυπηρέτησης των παραπέρα αναγκών μας.
7) Μοναδική γεωγραφική διέξοδος Ι.Χ & αγροτικών οχημάτων προς Αθήνα και Λαχαναγορά,  αποτελεί η διαδρομή μέσω Καπανδριτίου και Διόδια Αφιδνών για το σύνολο των κατοίκων.
8) Με την ένταξή μας στη Διοικητική περιφέρεια του νέου Δήμου “Τετράπολης+”, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αφού από πλευράς κλίμακας κόστους παρεχομένων υπηρεσιών το κόστος είναι σαφώς μικρότερο (κυρίως λόγω εγγύτητας, οχήματα, καύσιμα, κόστος συντήρησης, κοινωνικές υπηρεσίες, πολιτισμός, υγεία, ασφάλεια κ.α).
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, τα κριτήρια και οι στόχοι του προγράμματος «Καλλικράτης» και της ΚΕΔΚΕ, αλλά και λόγοι δικαιοσύνης, δημοκρατίας, κοινωνικής συνοχής και ισόρροπης ανάπτυξης, επιβάλλουν την δημιουργία και ένταξή μας στο Νέο Δήμο “Τετράπολης+”.
Δεν έχουμε καμία πολιτική στήριξη και δηλώνουμε ότι: συμφέροντα κανενός ατόμου ή καμίας κομματικής κατεύθυνσης και σκοπιμότητας δεν μπορούν να μπουν πάνω από το συμφέρον της Κοινότητάς μας, της πρώην Κοινότητας Βαρνάβα.
Σεβόμαστε την γνώμη όλων των θεσμικών οργάνων και εκπροσώπων αλλά, ανεξάρτητα από τυπικά θέματα, θεωρούμε ότι μεγαλύτερη ισχύ έχει η γνώμη των κατοίκων του χωριού μας.
ΛΕΜΕ ΟΧΙ
Στα κακόβουλα σχέδια που απεργάζονται μερικοί για εμάς χωρίς εμάς, με αυθαίρετη προσάρτησή μας στον διασπασμένο Δήμο Μαραθώνα (μετά τον διαχωρισμό που προγραμματίζουν του νυν Ενιαίου Δήμου Μαραθώνα σε δύο, ήτοι Ν. Μάκρης και Νέου Δήμου Μαραθώνα με τις κοινότητες Μαραθώνα, Γραμματικού, Βαρνάβα)
ΛΕΜΕ ΝΑΙ

Στην Αξιοπρέπεια και την ελπίδα

για ένα καλύτερο ΜΈΛΛΟΝ

ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΒΑΡΝΑΒΑ

Για την Ομάδα
Μ. Αποστολόπουλος
Αλεξ. Προκοπάκης