Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Τέλος στις χωματερές. Λιγότερα σκουπίδια στο μέλλον;

Ο σημερινός Δήμος Ωρωπού είναι η περιοχή της Αττικής στην οποία υπήρχαν οι περισσότερες καταγεγραμμένες ανεξέλεγκτες χωματερές, οι λεγόμενοι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ).
Για χρόνια, οι χωματερές αυτές μαζί με πόσες άλλες "άτυπες", αποτελούσαν μαζί με το ΧΥΤΑ Φυλής την "λύση" για την διαχείριση των σκουπιδιών των περιοχών του σημερινού Δήμου μας. Στους σκουπιδότοπους αυτούς (σε Αυλώνα, Κάλαμο, Καπανδρίτι, Μαλακάσα, Πολυδένδρι κλπ) η κατάσταση ήταν πραγματικά ανεξέλεγκτη. Κανείς δεν μπορούσε να εκτιμήσει ούτε τις ποσότητες ούτε το είδος ούτε την επικινδυνότητα των σκουπιδιών που έφταναν στις χωματερές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να υπολογίσει ούτε την ρύπανση και τους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων και για το περιβάλλον.
Το 2008 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παίρνει αποφάσεις και στέλνει Οδηγία η οποία έγινε νόμος του κράτους το 2012 προκειμένου να δώσει λύσεις στα προβλήματα με τα σκουπίδια και τις χωματερές. Κυρίαρχες στο σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Οδηγίας  ήταν η πρόληψη, η ανάκτηση, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των σκουπιδιών. Το 2015 ψηφίζεται το Εθνικό Σχέδιο για τα απορρίμματα με προτεραιότητα την αποκέντρωση της διαχείρισής τους. Η κάθε Περιφέρεια, ο κάθε Δήμος, θα κάνoυν τον δικό τους σχεδιασμό για τα δικά τους σκουπίδια. Οι χωματερές στην Αττική (και του Ωρωπού) κλείνουν οριστικά και γίνεται αποκατάσταση του περιβάλλοντος με την στήριξη Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Λουκέτο θα μπει και στον ΧΥΤΑ Φυλής.
 Κάπως έτσι γεννάται το ερώτημα: Tι θα κάνουμε με τα σκουπίδια μας; Τα δικά μας σκουπίδια. Να ξανανοίξουμε τις χωματερές με τις ανυπολόγιστες επιπτώσεις;
Αυτό που μας μένει είναι να χτίσουμε υποδομές για την διαχείριση των απορριμμάτων μας με σκοπό το περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος για μας τους πολίτες.
Κοινότητα Αυδήμου Κύπρος
 Σύμφωνα με όσα σχεδιάζονται σήμερα, θα ξεχωρίζουμε τα σκουπίδια σε επίπεδο γειτονιάς και ύστερα θα προωθούνται (επισφραγίζοντας το τέλος των χωματερών) σε "Πράσινα Σημεία" δηλαδή σε οργανωμένους  και εξοπλισμένους χώρους συγκέντρωσης και διαλογής απ' όπου θα διαχωρίζονται τα απορρίμματα ανάλογα με το είδος και τις δυνατότητες ανακύκλωσης και επεξεργασίας τους.

"Πράσινο Σημείο" στις Σέρρες
Τα "Πράσινα Σημεία" λειτουργούν ήδη αποτελεσματικά στην Κύπρο αλλά και σε μέρη της Ελλάδας όπως οι Σέρρες. Στην επόμενη φάση, τα απορρίμματα  θα πηγαίνουν σε μονάδες επεξεργασίας και ό,τι απομένει, τα υπολείμματα, σε χώρους Υγειονομικής Ταφής.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι αν τα σχέδια επί χάρτου (όταν και αν συγκεκριμενοποιηθούν) μπορούν να υλοποιηθούν με τον σωστό τρόπο ώστε να υπάρχει πραγματικό όφελος  για τους κατοίκους και το περιβάλλον.               

Δεν υπάρχουν σχόλια: