Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΩΡΩΠΟΥ (Άρθρο της Έλενης - Βαρνάβα - Καραγιάννη)



Η κοινωνική πρόνοια είναι η ματιά  του Δήμου προς τον πολίτη. Η οικονομική και πολιτική κρίση που περνά ο τόπος μας σήμερα καθιστά αναγκαία την όλο και καλύτερη οργάνωση της κοινωνικής πρόνοιας στο Δήμο που θα καλύψει και θα θεραπεύσει τα προβλήματα που ολοένα περισσότερο οξύνονται καθημερινά .Φοβάμαι πως αν δεν υπάρχει η κατάλληλη προσοχή και φροντίδα από το Δήμο, θα ξεχειλίσει το ποτήρι του θυμού με αναπάντεχες εξελίξεις.
Δεν παραβλέπουμε ότι ο Δήμος σήμερα έχει πολλά και σοβαρά προβλήματα που  πρέπει να αντεπεξέλθει μέσα σε δύσκολα οικονομικά δεδομένα όμως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την ανακούφιση των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων:πολύτεκνων, απόρων, φυλακισμένων ,ηλικιωμένων, γυναικών εργαζομένων, μονογονικής οικογένειας,ανέργων και μεταναστών.
Για να επιτευχθεί σκοπός αυτός χρειάζεται η ανάπτυξη και η εφαρμογή ενός επιχειρησιακού προγράμματος σε σχέση με τη ΚΕΔΩ  και τα προγράμματα απασχόλησης και την πρόνοια των Κ.ΑΠ.Η,το Ν.Π.Δ.Δ.  με την προώθηση πολιτιστικών προγραμμάτων πρόνοιας για τους παιδικούς σταθμούς και η συνεργασία με τις σχολικές επιτροπές , που μέσα από τα σχολεία μπορούν να έχουν τις δικές τους παρεμβάσεις  και τους πολιτιστικούς συλλόγους οι οποίοι έχουν συνηθίσει να συμμετέχουν όχι μόνο στα πολιτιστικά δρώμενα αλλά και στην κοινωνική προσφορά.
Συγκεκριμένα αναφέρω κάποιες ιδέες που μπορεί να αποτελέσουν θέματα επεξεργασίας από το δήμο για να δοθούν κάποιες λύσεις .Η δημιουργία ομάδων γυναικών που θα έχουν επιμορφωθεί και εγκριθεί από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου να αναλαμβάνουν η κάθε μια  τη φύλαξη 2-3 παιδιών εργαζομένων μητέρων  αποκτώντας έτσι ένα εισόδημα για την οικογένειά της  ενώ παράλληλα και η εργαζόμενη  μάνα με χαμηλό κόστος ,θα έχει τη δυνατότητα ,αφού ένα μέρος θα επιχορηγείται από το δήμο, να λύσει το πρόβλημα της φύλαξης των παιδιών της.Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα Κ.Α Π.Η. για να εξυπηρετούνται άτομα με χρόνιες ασθένειες ηλικιωμένα και άπορα αφού το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι που έδινε λύσεις σε τέτοιου είδους προβλήματα, δεν λειτουργεί στο Δήμο.Παράλληλα να προβλεφθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός, απασχόληση, ενημέρωση, ψυχαγωγία , για τα μέλη και από ομάδες εθελοντών.
Στα θέματα υγείας και περίθαλψης μπορεί να προσφέρουν εθελοντική εργασία γιατροί σε όσους θα έχουν τις προϋποθέσεις.Μια άλλη προσπάθεια μπορεί να γίνει με τη συνεργασία της εκκλησίας και τη δημιουργία ενός κοινωνικού παντοπωλείου, όπου να συγκεντρώνονται τρόφιμα  ρουχισμός ακόμα και χρήματα  που θα δίδονται σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.Οι πολιτιστικοί Σύλλογοι και η Εκκλησία ,επειδή είναι σε θέση να γνωρίζουν καλύτερα τους ανθρώπους να γίνουν αρωγοί. Στο χώρο της λαϊκής αγοράς στον Ωρωπό αλλά και στις τοπικές κοινότητες  μια φορά το μήνα να γίνεται ένα παζάρι  όπου να ανταλλάσσονται είδη ή να πωλούνται σε χαμηλές τιμές μεταχειρισμένα είδη που για άλλους μπορεί να είναι άχρηστα και για άλλους όμως να είναι χρήσιμα.Ένας  γυναικείος αγροτικός συνεταιρισμός με υποκαταστήματα στο Δήμο μπορεί να δώσει ώθηση στη γυναικεία επιχειρηματικότητα και διέξοδο στη σημερινή οικονομική κρίση.
Ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζεται να επιδειχθεί και για τις Φυλακές Ανηλίκων στον Αυλώνα , όπου λειτουργεί Δημοτικό και Γυμνάσιο .Πρώτα από όλα πρέπει να ΄γινει ενημέρωση για την παραβατικότητα  των ανηλίκων και την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα προβλήματα και τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν.
Μιαν ειδική ομάδα μπορεί να αποτελούν οι μετανάστες. Μέσα από τη δράση του Σ.Ε.Μ. θα πρέπει  να μπορούν να βρουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,  πρόσβαση σε μια υπηρεσία για να ενημερωθούν για τα θέματα και τα δικαιώματα τους. Η προσπάθεια εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από τους αλλοδαπούς με μαθήματα που θα προσφέρονται δωρεάν για  να έχουν καλύτερη επικοινωνία και να ενταχθούν στη χώρα μας.
Οι πολύτεκνοι που προσφέρουν  πολύ περισσότερα στη κοινωνία  μας  και στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, από  ότι απολαμβάνουν, αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής , σε μειωμένα εισιτήρια τρόφιμα,  ρουχισμό,εργασία,δάνεια ,οφειλές.
Η υπογραφή της Χάρτας Ισότητας των Φύλων,και η συνεργασία του Δήμου με άλλους σε δράσεις που μπορεί να προωθήσουν ζητήματα που αφορούν την απασχόληση και τις γυναίκες είναι μια άλλη προτεραιότητα που πρέπει να δώσει ο Δήμος.
Π ολλά ακόμα μπορούν να ειπωθούν και να γραφτούν αλλά σημασία έχει να υπάρχει ευελιξία για να υλοποιούνται προτάσεις και να  λύνονται προβλήματα και ανακουφίζονται οι άνθρωποι.
ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΝΑΒΑ- ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
ΦΙΛΌΛΟΓΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΩΡΩΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: