Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ (Της Ελένης Βαρνάβα - Καραγιάννη)



ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΟΡΤΗ ΜΕΓΑΛΗ
 

Σε λίγες μέρες καμπάνες θα σημάνουν πάλι χαρούμενα, για να αναγγείλουν το μεγάλο γεγονός της γέννησης ενανθρώπισης του Σωτήρα μας.
Γυρίζουμε λοιπόν με τη φαντασία μας πίσω ,τότε που σκοτάδι βαθύ και ατέλειωτο είχε σκεπάσει την οικουμένη.Σκοτάδι πνευματικό, πυκνό και στα βάθη της ψυχής των ανθρώπων. Μίση πάθη,  κακίες ,βαρβαρότητες ,κυριαρχούν στους ανθρώπους.
Η ηθική έχει ξεφτίσει .
Οι ψυχές των ανθρώπων γεμίζουν με άρτο και θέαμα.Το θρησκευτικό συναίσθημα έχει χάσει τη φλόγα του . Λατρεύεται ένα μείγμα πολυθεϊσμού ,ακόμα  υπάρχει και  η πίστη στον άγνωστο θεό από φόβο, μήπως κάποιος θεός μείνει παραπονεμένος.
Η δικαιοσύνη ,η αλήθεια, η αγάπη είναι άγνωστες αρετές, στη μακρινή αυτή εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Μιας εποχής παγκοσμιοποίησης ……………του τότε γνωστού κόσμου…….

Και τότε ο Θεός αποφασίζει μέσα σε αυτήν την ακαταστασία να στείλει τον γιο Του στη γη να δώσει την ελπίδα και να διδάξει τις πιο τρανές αλήθειες στον κόσμο.
Ταπεινή είναι η ιστορία της γέννησης του Χριστού ,όσο ταπεινή και η σπηλιά και η φάτνη των ζώων στη Βηθλεέμ που γεννήθηκε . Και ενώ όλα τα παιδιά των βασιλιάδων γεννιούνται σε μέγαρα και παλάτια, ο βασιλιάς του κόσμου προτίμησε  μια φάτνη για να έλθει στον κόσμο και ήλθε από αγάπη, για να το σώσει.
Ο  άγιος Γρηγόριος ο θεολόγος χαρακτηρίζει την εορτή της γεννήσεως «εορτή της αναπλάσεως του κόσμου»,μια ανανέωση που αγιάζει την κτίση.Είναι το θαύμα που συντελείται στη Βηθλεέμ κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα .Το αισθάνεται όποιος κάνει την τιμή στο Χριστό να έλθει κοντά Του ,  στη φάτνη ,όπου τα άλογα ζώα ήταν τα πρώτα πλάσματα που  Τον τίμησαν ,προσφέροντάς τα ζεστά χνώτα τους.
Εκεί συνειδητοποιεί τα μεγάλα νοήματα της ζωής, την αγάπη, την πίστη ,την ελπίδα  την  ταπεινοφροσύνη.Η ανθρωπότητα πέρασε  πολλές κακιές στιγμές και ζει και μια ακόμα σήμερα. Οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν με την πίστη και  την ελπίδα στο Θεό που δεν ξεχνά τα παιδιά του  γιατί μετά από τις θλίψεις θα έλθουν και χαρές.Η αγάπη  για τον αδελφό μας είναι αυτό που μας ζητά από τη φάτνη του ο  μικρός Χριστός.Να προσφέρουμε  σε όλους όσους μπορούμε  τη βοήθεια και τη συμπαράστασή μας.Ακόμα και ένας καλός λόγος στον  άνθρωπο την ώρα του πόνου την ώρα που κλονίζεται, μπορεί να είναι σωτήριος.Ο εθελοντισμός  που γίνεται με ανιδιοτέλεια είναι η ύψιστη προσφορά  στο συνάνθρωπό μας και η ένδειξη μεγάλης  ψυχικής και πνευματικής καλλιέργειας.
Οι συνθήκες που ζούμε  σήμερα μας καλούν να δώσουμε τον εαυτό μας  στο συνάνθρωπό μας , να σημάνουμε το συναγερμό της αγάπης  στην κοινωνία που ζούμε.Μέριμνα για τους αστέγους ,απόρους, ανέργους ,πολύτεκνους ,ασθενείς ,φυλακισμένους, Χριστιανούς και μη. Η καρδιά που αγαπά δεν κάνει διακρίσεις.
Ο Χριστός ήλθε στον κόσμο για όλους.Ας αφήσουμε το Χριστό να γεννηθεί στις καρδιές.

Μα για να ζεσταθεί η ψυχή από αγάπη χρειάζεται πρώτα μια άλλη αρετή, αυτή της ταπεινοφροσύνης που είναι η οδηγός της μετάνοιας.Και μετάνοια σημαίνει η αλλαγή στον τρόπο σκέψης , στον τρόπο ζωής.Ο  άνθρωπος  και δεν είναι τούτο σημερινό μόνο φαινόμενο  αλλά σε όλες τις εποχές  της ιστορίας του  συμβαίνει ,στηριγμένος στις δυνάμεις του, στην αλαζονεία του, στην αυταρέσκεια του  να λατρεύει  την ύλη  , να ζει σε μια ψεύτικη και υλιστική πραγματικότητα.Τότε το πνεύμα ατροφεί και η ανθρώπινη φύση διασπάται . Τότε   είναι που αναζητεί ένα καινούριο προσανατολισμό στη ζωή του ,για να επέλθει  η  ενότητα  , η ισορροπία ύλης και πνεύματος.Θα ανακαλύψει ο άνθρωπος αυτόν τον προσανατολισμό  και τον προορισμό του ,όταν πατήσει το πόδι του στην ιερή πόλη της Βηθλεέμ , Θα ζητήσει συγχώρεση και θα βάλει στην καρδιά του στο μυαλό και τη ζωή του το Χριστό.
Και τότε μπορεί να ψάλλουν όλοι μαζί οι πιστοί το «Δόξα εν Υψίστοις Θεω και επί γης  ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία».


ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΝΑΒΑ- ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΩΡΩΠΟΥ



Δεν υπάρχουν σχόλια: