Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Χριστούγεννα σε... ε(υ)φορία.



Χριστούλιας Δημήτρης

Ασφυκτικό πρέσινγκ αναμένεται να δεχθούν περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι από την εφορία έως τα τέλη Φεβρουαρίου, χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα κληθούν να πληρώσουν, ούτε ένα, ούτε δύο αλλά έξι χαράτσια, αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία φέτος θα είναι ακριβότερα έως 120 ευρώ.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι περιμένουν, έστω και του «τσεκουρεμένου» δώρου Χριστουγέννων, προκειμένου να πληρώσουν τις έκτακτες εισφορές, που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.


Μεγάλοι χαμένοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ειδικότερα, το ΕΤΑΚ και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας αφορούν τη διετία 2010-2011.


Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται η πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων -το οποίο ως γνωστόν, εξοφλείται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ- άλλα και η πληρωμή του ετήσιου φόρου εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, η πληρωμή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος. Παράλληλα, ετοιμάζονται τα σημειώματα της περαίωσης των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων για τις χρήσεις από το 2000 έως το 2009.


Και επειδή χρήματα τελικά... δεν υπάρχουν, και χιλιάδες πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους, ορισμένες τράπεζες χορηγούν δάνεια στους φορολογούμενους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην πληρωμή των φόρων, οι οποίοι, πλέον έχουν πάρει την μορφή χιονοστιβάδας, σαρώνοντας κυριολεκτικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: