Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Περί φιλοζωίας...ο λόγος.

Δυστυχώς ή ευτυχώς στις ανθρώπινες κοινωνίες,όπως και στην δική μας τοπική κοινωνία,οι άνθρωποι συμβιώνουν με τα λεγόμενα ζώα συντροφιάς. Οι σκύλοι και οι γάτες είναι ζώα πλήρως εξαρτώμενα από τον άνθρωπο. Ενίοτε απαραίτητοι σύντροφοι και φύλακες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις ακόμη και σωτήρες. Όμως το ότι συνυπάρχουμε με τα ζώα δεν σημαίνει πως πρέπει αναγκαστικά να νοιαζόμαστε γι αυτά (αν και το να νοιάζεται κανείς είναι δείγμα έλλειψης εγωκεντρισμού και απόδειξη ωριμότητας).
 Η φιλοζωία δεν είναι υποχρέωση! Δεν μπορούμε να είμαστε όλοι φιλόζωοι. Από την άλλη μεριά η συνύπαρξή μας με τα αδέσποτα είναι αναπόφευκτη μιας και η εξόντωσή τους είναι αντίθετη στον σεβασμό για την ζωή, αντίθετη στην φύση, στον νόμο και τη χριστιανική ηθική του Έλληνα. 
Κάτι που προκύπτει συχνά απ' αυτήν την συνύπαρξη είναι οι φιλόζωοι να δημιουργούν ενώσεις και Σωματεία.  Στην περιοχή μας προς το παρόν έχουμε δύο: 
Tο 'Φιλοζωικό Σωματείο Ωρωπού' και το 'Φιλοζωικό Σωματείο Καλάμου'. 
Δυστυχώς τα Σωματεία της περιοχής μας δεν ξεκίνησαν με εξασφαλισμένες σημαντικές προϋποθέσεις όπως κτιριακές υποδομές, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ιδιώτες η κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια ώστε να παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις. Ποιος θα ήταν όμως ο αντίλογος στις προσπάθειες τους; 
 Να μην κάνουν τίποτα; 
Να μην προσφέρουν ούτε καν αυτό που μπορούν; 
Το "περιμάζεμα", η φιλοξενία, οι θεραπείες και οι στειρώσεις συμβάλλουν στο να μειώνονται τα αδέσποτα και οι ασθένειες, κάτι που ωφελεί τα ζώα αλλά και τους ανθρώπους ζωόφιλους και μη.   
Ποιά είναι η βασική ευθύνη  των Σωματείων; Όχι βέβαια να προστατεύουν τους πολίτες από τα αδέσποτα αλλά να προσπαθούν να προστατεύουν και να περιθάλπτουν τα  ίδια τα αδέσποτα ζώα.  Για τους πολίτες είναι υπεύθυνη η αστυνομία, οι κοινωνικές υπηρεσίες και γενικά οι αρμόδιοι φορείς του κράτους. Όσο για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα αδέσποτα στους ανθρώπους και το Περιβάλλον υπεύθυνο είναι πάλι το κράτος και συγκεκριμένα ο Δήμος. Ειδικά ως προς το θέμα της καθαριότητας ο Δήμος είναι διπλά υπεύθυνος γιατί είναι ο αποκλειστικός διαχειριστής των πάσης φύσεως θεμάτων καθαριότητας άρα και γι αυτά που προκύπτουν από τα αδέσποτα ζώα σύμφωνα με τον 
 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ
 ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΕΣ 
ΑΡΘΡΟ 3 β) Εξωτερικά απορρίμματα, οποιασδήποτε φύσης και προέλευσης που κείνται σε οδούς, κοινόχρηστους χώρους, ακάλυπτα οικόπεδα, κ.λπ. 
Σε λιγότερο από ενάμιση μήνα με την έλευση του Φθινοπώρου και την έναρξη των σχολείων οι δρόμοι και οι γειτονιές του Ωρωπού θα γεμίσουν για άλλη μια φορά με αδέσποτα. 
Ποιος θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης; Οι μη φιλόζωοι να αναλάβουν πρωτοβουλία να κάνουν προτάσεις (πέραν της φόλας) και με την σειρά τους να  πιέσουν τις αρχές να λάβουν μέτρα.  

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τά μόνα ζώα πού λατρεύουν στό δήμο μας είναι οι προβατίνες καί αυτές γιά τούς γνωστούς λόγους.