Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ. (Της Ελένης Βαρνάβα - Καραγιάννη)

Στις   8  Μαρτίου  γιορτάζεται  η Διεθνής  Ημέρα  της Γυναίκας   σε ανάμνηση μιας  μεγάλης διαμαρτυρίας που έγινε  από γυναίκες εργάτριες κλωστουφαντουργίας στις 8 Μαρτίου του 1857 στην Νέα Υόρκη οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και κατέκηξε σε αιματοχυσία.Από  το 1975 καθιερώθηκε   και διεξάγεται  υπό την  Αιγίδα  του Ο.Η.Ε. με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυνακείων προβλημάτων και δικαιμάτων.
Είναι  η μέρα αυτή  άλλη μια ευκαιρία για διασκέδαση και  εκτόνωση κατά του  «κατεστημένου» ή μια μέρα αποτίμησης των κατακτήσεων των γυναικών και αφετηρία νέων στόχων  που μπορεί να διαφέρουν  ανάμεσα σε αυτών των ανεπτυγμένων  χωρών και  αυτών των λιγότερα προοδευμένων;
Στις ανεπτυγμένες χώρες  και ιδιαίτερα στη χώρα μας τα υψηλά ποσοστα ανεργίας ,λόγω της οικονομικής κρίσης, η άνιση μισθολογική μεταχείρηση, το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης της εργαζομένης μητέρας, η  περιορισμένη συμμετοχή των γυναικών σε πολιτικά και διοικητικά αξιώματα είναι κάποια από τα σημαντικά αιτήματα των γυναικών.
Στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες οι γυναίκες  έχουν  άλλες ανάγκες  όπως επιβίωσης, μόρφωσης, ισοτιμίας, προστασίας από βίαια περιστατικά.
Η   UNESCO  αναγνωρίζοντας το ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία αφιερώνει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο ρόλο της ως ειρηνοποιού και ο Ο.Η.Ε. έχει ως θέμα«βάζοντας τέλος στην ατιμωρησία της βίας εναντίον των γυναικών’’.
Ο ρόλος της γυναίκας  στο σπίτι ,΄στο εργασιακό της περιβάλλον,στα πολιτικά αξιώματα που καταλαμβάνει ,στην κοινωνία γενικότερα , είναι  της καταστολής των εντάσεων  ,γιατί δρα πάντα πυροσβεστικά προκειμένου να εξασφαλίσει την ειρήνη μεταξύ των αντίπαλων ομάδων και να συμβάλει έτσι στην πρόοδο της κοινωνίας επιλύοντας τα σοβαρά προβλήματα που  την απασχολούν.
Παρά το σημαντικό ρόλο που  μπορεί να διαδραματίσει η γυναίκα στις μέρες μας η συμμετοχή της στα κοινά είναι μικρή ,μολονότι οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού. Κατά γενική ομολογία οι γυναίκες προτιμώνται στα αξιώματα της τοπικής αυτοδιοίκησης από άλλες ανώτερες θέσεις και παρά το γεγονός ότι στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης,υπάρχει και το μέτρο  της « ποσόστωση» η εκπροσώπιση  γυναικών στους Δήμους και ιδαίτερα στο Δήμο Ωρωπού είναι ελάχιστη αφού εκλεγμένες Δημοτικοί Σύμβουλοι είναι μόνο τεσσερεις  και άλλες ΄τοσες στο Τοπικό Συμβούλιο.
Όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων , η χαμηλή εκπροσώπιση οφείλεται στους πολλαπλούς ρόλους που έχει να διαδραματίσει ως μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη,  στην έλλεψη οικονομικών πόρων,  στην έλλειψη στήριξης  από το οικογενειακό  τους περιβάλλον , στα χτυπήματα κάτω από τη μέση που δέχονται από τους άλλους υποψηφίους.
Η λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας των γυναικών , η ενθάρρυνση, η οικονομική ενίσχυση, η ίδρυση γραφείου ισότητας ακόμα ίσως και « η ποσόστωση» θα δώσουν τη δυνατότητα στη γυναίκα να ασχοληθεί με  πολιτικά αξιώματα.
Οι γυναίκες στην πολιτική είναι πιο ειλικρινείς, πιο ελεύθερες ως προς την ευθυγράμμιση τους με την πολιτική γραμμη του κόμματος, πιο αποτελεσματικές στους τομείς κυρίως της Ισότητας των φύλων , στη Κοινωνική Πρόνοια , στην Κοινωνική πολιτική της Υγέιας και ασφάλισης ,στην Παιδεία,  στην προστασία του Περιβάλλοντος ,στον Εθελοντισμό. Διακρίνονται για το ήθος τους και εξαρτώνται από οικονομικά συμφέροντα σε μικρότερο βαθμό από τους άντρες.
Η μεγάλη συμμετοχή των γυναικών θα αποτελέσει μοχλό  πίεσης στη διαμόρφωση προτεραιοτήτων στα κεντρα ληψεως αποφάσεων γιατι η γυναίκα μπορεί να βλέπει απο διαφορετική οπτική γωνία τα προβλήματα.
Από το ρόλο  και τη θέση της γυναίκας που διαδραματίζει στον πολιτικό και τον κοινωνικό στιβο διαφαίνεται και  η ποιότητα της Δημοκρατίας.
Η Ημέρα της Γυναίκας νομίζω ότι πρέπει να προβληματίσει  ώς προς τον τρόπο επίλυσης των δυσκολιών της να αναδειχθεί στα πολιτικά αξιώματα, διότι η συμμετοχή των γυναικών αποτελεί κριτήριο προόδου για μια κοινωνία, αφού απελευθερώνονται δυνάμεις που μπορουν να συνδράμουν για ένα καλύτερο αύριο.
Η γυναίκα μπορεί και το ωφείλει τόσο  στον εαυτό της όσο και  στην κοινωνία να ασχοληθεί με το πολιτικό γίγνεσθαι . Α ς μην ξεχνάμε ότι από τα αρχαία χρόνια  στην Ελληνική  ιστορία ξεχωριστή θέση κατέχει  η  Μινωίτισσα και  η Σπαρτιάτισσα  γυναίκα.

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΝΑΒΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΩΡΩΠΟΥ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΗΣΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: