Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Το ρολόι του Νταλί και οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί στον Ωρωπό.

 Την περασμένη Τετάρτη δέχτηκα μια τηλεφωνική πρόσκληση για να παραβρεθώ σε μια συνάντηση στον Ωρωπό με αντικείμενο την δημιουργία μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης.
 Ήξερα εκ των προτέρων πως το πιθανότερο ήταν να πιω το απογευματινό μου καφεδάκι της Παρασκευής σκοτώνοντας τον χρόνο μου, η περιέργεια όμως με οδήγησε στο σημείο συνάντησης. (Σημασία έχει πάντα ποιός σε καλεί και με ποιά ιδιότητα). 
Παρόντες ήταν συμπολίτες μας μικροπαραγωγοί που περίμεναν να ακούσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για το πως μπορούνε να αυξήσουν το εισόδημά τους και να πάρουν μερικές ανάσες από τις οικονομικές αδιεξόδους που όλοι λίγο πολύ βιώνουμε. Μόνο που πρόταση...δεν υπήρχε. 
Άκουσα διάφορα για δωρεάν καταστατικά, δωρεάν λογιστική κάλυψη, που μόνο "ειδικοί" λογιστές μπορούν να κάνουν, διάφορες ανακρίβειες, αοριστίες, ακόμα και κουβέντες ως προς την δυνατότητα για φοροτεχνικά... μαγειρέματα προκειμένου να αμείβονται και οι συνέταιροι που δεν δικαιούνται αμοιβή. 
Σαν υποστηρικτική μονάδα για την παραπάνω πρωτοβουλία αναφέρθηκε -από το πρόσωπο που κανόνισε την συνάντηση- ο οργανισμός "Αλληλεγγύη για όλους". Προσωπικά βέβαια αμφιβάλλω για την ανάμειξη του συγκεκριμένου φορέα του ΣΥΡΙΖΑ διότι δεν πιστεύω πως τα αρμόδια στελέχη του θα έδιναν πληροφορίες και άνευ όρων στήριξη στον οποιονδήποτε. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Ωρωπό έχει μέλη και στελέχη, επιστήμονες οικονομολόγους και νομικούς που είναι οι κατ' εξοχήν αρμόδιοι να χειριστούν θέματα δράσης ενός οργανισμού όπως η "Αλληλεγγύη για όλους" στην περιοχή μας.
Ο λόγος που αναφέρομαι στο παραπάνω απόγευμα είναι η διάθεσή μου να προστατεύσω από χάσιμο χρόνου τους συμπολίτες μου που αγωνιούν, όπως κι εγώ, για το σήμερα και το αύριο, για τις οικονομικές συνθήκες που άλλοι μας δημιούργησαν και μπροστά στην ανάγκη ανταποκρίνονται σε οποιοδήποτε κάλεσμα.



Όσον αφορά τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις:
  • Μην ασχοληθείτε εάν δεν έχετε χρόνο και χρήμα να διαθέσετε. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν κοινωφελή και όχι κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Το νομικό πλαίσιο είναι σαφές ως προς την διανομή κερδών.
  • Πριν αποφασίσετε να συμμετέχετε σε μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση βεβαιωθείτε πως συμμετέχουν και επενδυτές με γνώσεις που αναλαμβάνουν να συντονίσουν την επιχείρηση. Οι επενδυτές αυτοί μπορούν να είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, του Δημοσίου ή Ιδιωτών. Αυτοί οι ισχυροί εταίροι είναι που θα σας στηρίξουν για να υπάρχει αποτέλεσμα. 
  • Πριν ανταποκριθείτε σε κάποιο κάλεσμα ελέγξτε ποιός σας καλεί. Είναι επιστήμονας? κομματικό στέλεχος? κοινωνικός επιχειρηματίας? εργαζόμενος σε κοινωνική επιχείρηση? εν δυνάμει επενδυτής? ή τίποτε από τα παραπάνω???
  • Διεκδικήστε δράσεις κοινωνικής οικονομίας από τον Δήμο. Δεν υπάρχουν μόνο οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί αλλά και άλλες πιο απλές δράσεις όπως η δημιουργία δημοτικής αγοράς για τους τοπικούς παραγωγούς. (Μπορείτε αν θέλετε να απευθυνθείτε και σε κομματικούς φορείς αλλά μιλώντας πάντα με εξουσιοδοτημένα πρόσωπα).
  • Αν θέλετε να έχετε κέρδος οργανωμένα μέσα από Συνεταιρισμούς ή μια επιχείρηση συγκροτήστε έναν κλασικό κερδοσκοπικό Συνεταιρισμό ή μια εταιρία. Πληροφορίες για το πως μπορείτε να διαθέτετε τα προϊόντα σας σε σταθερή βάση μπορείτε να πάρετε, για παράδειγμα, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καπανδριτίου "Η Πρόοδος" που διαθέτει δράση και εμπειρία σε σχετικά θέματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: