Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Ελβετική αρχαιολογική Σχολή - ESAG, 50 χρόνια δράσης στην γειτονική Ερέτρια.



1η Αυγούστου:

Επετειακή εκδήλωση της ελβετικής αρχαιολογικής Σχολής - ESAG, για τα 50 χρόνια δράσης στην Ερέτρια. Η τιμητική χρονιά για τον καθηγητή Κάρλ Ρέμπερ.


Του Θανάση Τοτόμη


Πενήντα χρόνια κλείνει φέτος η ελβετική αρχαιολογική σχολή - ESAG, στην Ελλάδα.

Ήταν 15 Απρίλη του 1964, όταν ξεκίνησε τις ανασκαφικές εργασίες της στην Ερέτρια.

Επικεφαλής τότε, του πρώτου κλιμακίου ήταν ο καθηγητής κλασσικής αρχαιολογίας του παν/μίου της Βασιλείας, Κάρλ Σέφολντ.

Με το επιστημονικό κύρος της, έφερε στο φως, ανέδειξε σημαντικά τμήματα και διαδρομές της αρχαίας πόλης.

Τη δυτική πύλη, τα τείχη, το ηρώο, το πάνω γυμνάσιο, την οικία με τα Ψηφιδωτά, την παλαίστρα, την αρχαία αγορά, την αρχαία στοά, το ναό του Απόλλωνα Δαφνηφόρου, το ναό της Αθηνάς στην Ακρόπολη, το Σεβαστείο, τα ρωμαϊκά λουτρά, τις οικίες της δυτικής συνοικίας.

Συνέβαλε στη δημιουργία επιστημονικού δυναμικού που πραγματοποίησε σπουδές, προπτυχιακές και μεταπτυχιακές στο παν/μιο της Λωζάνης. Δεκάδες ελβετοί πανεπιστημιακοί καθηγητές συνέβαλαν στην ευρωπαϊκή ανάδειξη της πόλης, στην επιστημονική μελέτη και προοπτική του αρχαιολογικού χώρου. 



Η τιμητική χρονιά για τον καθηγητή κλασσικής αρχαιολογίας στο παν/μιο της Λωζάνης Κάρλ Ρέμπερ



''Η οικία με τα ψηφιδωτά'', είναι η κορυφαία εργασία του σημερινού διευθυντή της σχολής Κάρλ Ρέμπερ.

Από το 1978, συμμετέχει σαν βοηθός στη συγκεκριμένη ανασκαφή, με επικεφαλής τον καθηγητή κλασσικής αρχαιολογίας του παν/μιου της Λωζάνης Πιέρ Ντικρί.

Το 1983 πραγματοποιεί την πτυχιακή του εργασία, με τίτλο ''το αργυρό ανάγλυφο με παράσταση Κυβέλης''.

Στη συνέχεια το 1981, συμμετέχει στη σύνταξη της πρώτης δημοσίευσης, με υποτροφία της σχολής Max-Geldner-Stiftung, του παν/μίου Μπέϊλ.

Το 1985 αναλαμβάνει επιστημονικός γραμματέας της ελβετικής αρχαιολογικής σχολής - ESAG, στην Ελλάδα.

Το 1992, στις 2 Αυγούστου, πραγματοποιεί πεντάωρη υποδειγματική ξενάγηση σε όλο το εύρος της Ερέτριας, στα πλαίσια της τελευταίας εκδήλωσης του 1ου Φεστιβάλ Ωρωπού.

Το 1993 πραγματοποιεί τη δημοσίευση της εργασίας για την οικία με τα Ψηφιδωτά, βιβλίο Ερέτρια VIII, έκδοση 1993.


Το 1997 συμμετέχει σε ντοκυμαντέρ παρουσίασης των εργασιών της σχολής, διάρκειας 29’, σε σκηνοθεσία Σταύρου Ιωάννου, το οποίο προβλήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1997 από την ΕΡΤ.

Το 2015, από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου, παίρνει μέρος στην οργανωτική επιτροπή του επιστημονικού συνεδρίου, με θέμα ''η γεωαρχαιολογία στα νησιά της μεσογείου'', σε συνεργασία με το ινστιτούτο επιστημών Cerege, στην πόλη Καργκέσε.

Συνολικά, έχει δημοσιεύσει 76 επιστημονικές εργασίες για την Ερέτρια.



Με την ευκαιρία των 50 χρόνων δράσης και της ελβετικής εθνικής γιορτής, την 1η Αυγούστου, θα επισκεφθεί συμβολικά το λιμάνι της Ερέτριας το οικολογικό πλοίο Πλάνετ Σόλαρ του παν/μίου της Γενεύης.


Το 22ο βιβλίο για την Ερέτρια

Τέλος, με την ευκαιρία της επετείου η σχολή παρουσιάζει την τελευταία της έκδοση, στη σειρά Ερέτρια.


Τίτλος του βιβλίου ''Το ιερό του Απόλλωνα Δαφνηφόρου στη γεωμετρική εποχή 8ος αι. πΧ'', συγγραφέας ο καθηγητής κλασσικής αρχαιολογίας του παν/μίου της Λωζάννης Σαμουέλ Βερντάν, έκδοση της σχολής στη σειρά Ερέτρια, τόμος 22ος , σελίδες 288, Λωζάνη 2013.

Το βιβλίο αποτυπώνει την αρχαία πόλη της Ερέτριας στη γεωμετρική εποχή και πιο ειδικά στο πρώτο μισό του 8ου πΧ, που αρχίζει η ακμή της. Την ίδια περίοδο επεκτείνεται και το ιερό του Απόλλωνα δαφνηφόρου.


Αρχικά, αυτό βρισκόταν γύρω από ένα απλό βωμό, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν διάφορες κατασκευές στις οποίες ανήκει και μνημιακή κατασκευή, οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρώτους αστικούς ναούς του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Το βιβλίο καταγράφει την κεραμική της περιόδου και άλλα ευρήματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: