Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Κι όμως έγινε κι αυτό. Το 'δεν πληρώνω' πολιτεύεται!

Δεν έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που σ' αυτό το ιστολόγιο διατύπωνα σκέψεις... για το....λαϊκό κίνημα, που μέχρι τότε ήταν ακόμα μόνο κατά των Διοδίων. Επίσης έγραφα πως πρέπει να έχουμε τον νου μας στους 'νέους Ναπολέοντες' δηλαδή τους επαναστάτες της κοινωνικής και πολιτικής κρίσης που φιλοδοξούν να γίνουν αυτοκράτορες.
Το 'δεν πληρώνω' από κίνημα κατά των διοδίων μετατράπηκε σε κίνημα γενικής αντίστασης ενάντια στα πάσης φύσεως χαράτσια, στηρίζει τους απεργούς της Χαλυβουργίας, τους κατοίκους της Κερατέας, είναι ενάντια στο κλείσιμο του Γ.Ν. Πατησίων κ.α
Στο κείμενο της ανακοίνωσης της καθόδου του κινήματος στις βουλευτικές εκλογές που έγινε μέσα από το site : http://www.epitropesdiodiastop.blogspot.com αναφέρονται οι συντάκτες του στις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες που στηρίζει και ακολουθεί το κίνημα. Επίσης δηλώνουν πως 'δεν είναι κίνημα συμβιβασμού και διαμεσολάβησης με την εξουσία'.


Δεν είναι τρομερά οξύμωρο ένα αμεσοδημοκρατικό κίνημα να θέλει να συμμετέχει σε διαδικασίες και θεσμούς της αστικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας όπως το κοινοβούλιο;; Ο Ρώσος φιλόσοφος,υπέρμαχος της αμεσοδημοκρατίας (και του αναρχοκομουνισμού), Μιχαήλ Κροπότκιν είχε ισχυριστεί πως όταν κανείς μπαίνει σ' έναν θεσμό της καπιταλιστικής κοινωνίας και δημοκρατίας-όπως η βουλή- βρίσκεται αυτόματα σε διαφορετική θέση από τον λαό. 
Αναγκάζεται, λοιπόν, εκ θέσεως να υπηρετήσει το σύστημα, αφομοιώνεται και ενσωματώνεται σ' αυτό. Παύει να είναι απλός πολίτης και πρέπει να διαπραγματευτεί (πάλι εκ θέσεως) με τους μεγαλοεργολάβους, τους κεφαλαιούχους και τους υπόλοιπους όσους στηλιτεύει το κίνημα.


Την ίδια στιγμή έχει ξεσπάσει διαδικτυακή διαμάχη ανάμεσα σε 2 ομάδες μέσα από τα site  http://denplirono.wordpress.com και  http://www.epitropesdiodiastop.blogspot.com για το ποιό κίνημα είναι το αυθεντικό 'δεν πληρώνω'.
Από την μεριά του,ο 'Συνασπισμός' Ωρωπού τονίζει σε δελτίο τύπου του την συμβολή του στην δημιουργία και την λειτουργία του κινήματος που είναι αυθόρμητο, λαϊκό κ.λ.π
Φίλοι μου, το "έξω απ'το μαντρί" σημαίνει μακριά από κόμματα!!
Φυσικά μένει η απορία με ποιο κόμμα θα κατέβει στις εκλογές το 'δεν πληρώνω' γιατί να σχηματίσουν δικό τους δεν προλαβαίνουν...

Τώρα, θα μου πει κανείς γιατί εσύ υποστηρίζεις το σύστημα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας? 

Γιατί δυστυχώς κάθε φορά που πάει να 'σκάσει' κάτι αμεσοδημοκρατικό έχουμε το ίδιο αποτελέσμα: να ξεπηδούν ηγέτες που αναζητούν θέσεις, οργανώνουν μηχανισμούς, δημιουργούν βάση και η ιστορία της διεκδίκησης της εξουσίας συνεχίζεται....


Αφού λοιπόν οι ριζικές αλλαγές δεν είναι εφικτές ας προσπαθήσουμε ν' αλλάξουμε έστω ό,τι μπορούμε εκ των έσω.
Αυτή τουλάχιστον είναι μια ειλικρινής θέση. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Φυσικά δεν αναφέρομαι στους απλούς πολίτες όπως αυτούς του Δήμου Ωρωπού που κυριολεκτικά υποφέρουν από το κόστος των Διοδίων και συμμετείχαν στο κίνημα με διάθεση να ανατρέψουν αυτήν την αδικία και κάθε αδικία που έχει επιβάλει το πολιτικό σύστημα και τα οικονομικά μεγαλοσυμφεροντα-τα τελευταία χρόνια-κυρίως στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: