Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Βασίλης Οικονόμου: Κοινωνική Δικαιοσύνη με νέο φορολογικό νόμο!


Τα μέτρα που ελήφθησαν την τελευταία διετία με πρόσχημα την σωτηρία της χώρας χαρακτηρίζονται από τεράστιες αδικίες και μια άνιση αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ τελικά των λίγων και οικονομικά ισχυρών. Πολλοί φόροι που επιβλήθηκαν δεν εμπεριέχουν καμία διάσταση κοινωνικής δικαιοσύνης ενώ είναι απίστευτος ο ρυθμός πολλαπλασιασμού των έμμεσων φόρων που επιβάλλονται επί δικαίων και αδίκων. Η πρώτη και σημαντική Μεταρρύθμιση που προτείνουμε περιλαμβάνει νέους τρόπους φορολόγησης, οι οποίοι πρέπει να ανταποκρίνονται στην πραγματική φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Επίσης η ανασύσταση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η πραγματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, μπορεί και να ενοχλήσει πολλούς από όσους με ευκολία σήμερα υποστηρίζουν να μην μπει κανένας νέος φόρος. Είναι τελείως διαφορετικό να αγανακτεί ο φτωχός και μεσαίου εισοδήματος πολίτης από την διαρκή άδικη επιβάρυνση και τελείως διαφορετικό να επικρατούν φωνές «δήθεν αγανακτισμένων» που βολεύονται στο γεγονός ότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται δεν έπληξε στην ουσία ούτε κατ΄ ελάχιστο τα συμφέροντά τους. Δυστυχώς αυτοί που πλειοδοτούν στην αγανάκτηση φαίνεται ότι είναι αυτοί που δεν έχουν χάσει τίποτα, που βιώνουν την κρίση ως ευκαιρία και που εξακολουθούν να λυμαίνονται τον παραγόμενο πλούτο στην χώρα μας. Δείτε πχ τους 3700 «πατριώτες» συμπολίτες μας που το 2009 έβγαλαν 5,5 δις ευρώ στις τράπεζες της Ελβετίας ενώ την ίδια στιγμή δήλωναν εισοδήματα από 0 έως 20 χιλ ευρώ το … χρόνο! Λίγο ακόμα και θα μας ζητάγανε και συσσίτιο δηλαδή… Για αυτό το λόγο ζητάμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Γερμανίας και της Γαλλίας και να υπογράψουμε τις αναγκαίες διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι όπως το Λιχτενστάιν και την Ελβετία και όπου αλλού υπάρχουν καταθέσεις Ελλήνων, ώστε να ελέγχονται ως προς την νομιμότητά τους τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων πολιτών, να φορολογούνται κατά τρόπο δίκαιο και να υπάρχει ισότιμη κατανομή των βαρών.
Συγκεκριμένα λοιπόν υποστηρίζουμε την σύσταση και πάλι αφορολόγητου ορίου που δεν μπορεί να βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας σε ότι αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα.
Αναγνώριση κοινωνικών φοροαπαλλαγών για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και όχι εξαιρέσεις φόρων για όλους ανεξαιρέτως.
Δραστική μείωση όλων των συντελεστών έμμεσης φορολόγησης στο 9 και 19%, με διατήρηση και επέκταση και στα υπόλοιπα νησιά των μειωμένων συντελεστών.
Μείωση των φόρων στα καύσιμα θέρμανσης και κίνησης.
Κατάργηση όλων των έκτακτων εισφορών που επιβλήθηκαν επί δικαίων και αδίκων λόγω της αδυναμίας είσπραξης φόρων από τους πραγματικούς οφειλέτες και φοροδιαφεύγοντες – φοροαποφεύγοντες.
Δημιουργία ταχύτατου και υπό διαρκή έλεγχο νέου φοροεισπρακτικού μηχανισμού ικανού να ελέγχει αδιάκοπά τις χρηματικές ροές και τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογούμενων και των επιχειρηματιών.
Δίκαιη φορολόγηση των επιχειρήσεων με φορολογικά κίνητρα για διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Απαγόρευση λειτουργίας οιασδήποτε επιχείρησης εφόσον ιδιοκτήτης ή μέτοχος έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή.
Δήμευση περιουσιών για όσους φοροδιαφεύγουν ή δωροδοκούν για να γλυτώσουν τα πρόστιμα και να διαφύγουν των νόμων σε πολλαπλάσιο επίπεδο από την καταγεγραμμένη ζημιά του δημοσίου, αφαίρεση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων στους φοροκλέπτες, ισόβιος αποκλεισμός από οποιοδήποτε έργο του δημοσίου και φυλάκιση χωρίς δικαίωμα αναστολής
Δήμευση περιουσίας σε όποιον δημόσιο υπάλληλο καταδικαστεί για δωροδοκία ή βλάψει καθ’ οιονδήποτε τρόπο το δημόσιο.
Νέο νομικό πλαίσιο απλοποιημένο για να αποφεύγονται πλήρως τα παραθυράκια.
Πραγματικός έλεγχος πόθεν έσχες για όλους τους φορολογούμενους και έλεγχος για τις παροχές που δίνουν οι επιχειρήσεις και οι offshore.

Βασίλης Οικονόμου
Βουλευτής Αττικής (Ελεύθεροι Πολίτες)
Συνεργαζόμενος με τη Δημοκρατική Αριστερά

Δεν υπάρχουν σχόλια: