Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικό έργο στον Ωρωπό.




Images © Filippo Poli | Project team: Tilemachos Andrianopoulos, Kostas Mavros, Thanos Bampanelos

Ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικό έργο που πέρυσι προτάθηκε για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αρχιτεκτονικής βρίσκεται στον τόπο μας, συγκεκριμένα στο Συκάμινο. Σύμφωνα με το "The Greek Foundation" (σε δική μου ελεύθερη μετάφραση) :


Αυτή η ρομβοειδής με έντονες γωνίες κατοικία στο Συκάμινο σχεδιασμένη από την Tense Architecture”, μοιάζει να αναδύεται  μέσα από το επιβλητικό αγροτικό φυσικό περιβάλλον σαν ένα ελαφρώς ανυψωμένο κομμάτι φλοιού γης. Η σμιλεμένη του οροφή φυτεμένη με ελίχρυσο, χρυσάνθεμα, λεβάντα και θυμάρι,  μπορεί να περπατηθεί. Το κεντρικό δωμάτιο του σπιτιού (καθιστικό) βρίσκεται στο κέντρο της οροφής και τα υπνοδωμάτια στις γωνίες. 
Ένα εξτρά πλήρως υπόγειο επίπεδο του σπιτιού παρέχει χώρο για τις αυξημένες ανάγκες της αγροτικής ζωής. Ο σκελετός του κτιρίου είναι από εμπλουτισμένο συμπαγές μπετόν με μεταλλικά κουφώματα, ρολά ηλιοπροστασίας και μεταλλικά παντζούρια που προσδίδουν την αίσθηση του ιδιωτικού. Το κτίσμα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε έτσι ώστε να δένει άψογα με το Περιβάλλον και τον προσανατολισμό του στον Ευβοϊκό Κόλπο. Η κατοικία στο Συκάμινο είναι εναρμονισμένη-δεμένη με το φυσικό περιβάλλον χωρίς όμως να αφομοιώνεται απ’ αυτό. Η κατοικία διατηρεί την μοναδικότητά της με την δυναμικά ξεχωριστή ανοιχτή αρχιτεκτονική της. 
Το σχέδιο και η κατασκευή κέρδισαν υποψηφιότητα για το βραβείο “Mies van Der Rohe” Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2013.

Περισσότερες εικόνες και πληροφορίες στο:  http://www.thegreekfoundation.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: