Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2014

Γ. Γιαμαρέλος: Ανοικτή Επιστολή Προς Την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα ΔούρουΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΩΡΩΠΟ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Ωρωπός, Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014                                                                                                     
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ                                                                                                          
Θέμα: Προτάσεις για θέματα του δήμου Ωρωπού, της Περιφέρειας Αττικής και της Χώρας.                                                          


 Αξιότιμη, Αγαπητή, και Ελπιδοφόρα κα Ρένα Δούρου,                                                                                                             
 Γνωρίζετε ότι στο πρόσωπό σας οι  περισσότεροι πολίτες της Περιφέρειας Αττικής έχουν εμπιστευθεί την ελπίδα για την άσκηση μιας άλλης μορφής εξουσίας και  διακυβέρνησης της Περιφέρειας Αττικής.                                                  
 Γνωρίζουμε το ζωηρό ενδιαφέρον σας για προτάσεις , πρωτοβουλίες , ιδέες και ενέργειες που αποβλέπουν στην ωφέλεια των πολιτών , των Δήμων, της Περιφέρειας και της πολύπαθης Πατρίδας μας.                                         
 Με αυτό το σκεπτικό κρίναμε ότι έχουμε το χρέος να καταθέσουμε, δημόσια,  κάποιες ιδέες και προτάσεις μας  για τον δήμο Ωρωπού, με πολλαπλή , κατά την εκτίμησή μας ωφέλεια για τους πολίτες, την περιφέρεια, και την Χώρα . Από μια πληθώρα ιδεών, προτάσεων και αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, που δεν υλοποίησε η προηγούμενη δημοτική αρχή, επιλέγουμε ένα μικρό αριθμό ,(επτά)    και  επιφυλασσόμεθα  εάν υπάρξει εκ μέρους σας ενδιαφέρον, να καταθέσουμε και άλλες.                                                                                                      
  Οι  επτά προτάσεις μας εστιάζονται στα παρακάτω θέματα:                                                 
 1. Τα Διόδια.       
                                                                                                                             
2.Την Αξιοποίηση του Προαστιακού   Σιδηροδρόμου.    
                                     
 3.Την Καθιέρωση του Θεσμού των Δημοτικών Συμβουλίων των Εφήβων                                                                                                                                    
4.Την Ανάδειξη και  Αξιοποίηση της μοναδικής πολιτισμικής κληρονομιάς του Αρχαίου  Ωρωπού.                                                                                                                                                       
 5.Την Καθιέρωση διαδημοτικών και διαπεριφερειακών πολιτισμικών διαδρομών.     
                                                                                                                                
6. Την Αξιοποίηση μιας «ξεχασμένης ,αλλά πολλά υποσχόμενης, θαλάσσιας οδού».      
                                                                                                       
 7.Την Ανάδειξη του χώρου των Φυλακών Ωρωπού, σε διεθνές κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δημοκρατίας.                                                    
 Επειδή μία αδρή περιγραφή και ανάπτυξη όλων αυτών των θεμάτων απαιτεί πολύ χώρο , στην σημερινή  ανοικτή επικοινωνία μαζί σας θα περιοριστούμε  στα δύο πρώτα ,από τα επτά θέματα.                                                                                                             
ΘΕΜΑ  1ον : ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ                                                                                        
Το θέμα των Διοδίων αποτέλεσε , κατά την άποψή μας , την  «λυδία  λίθο» και διαμόρφωσε καθοριστικά τα αποτελέσματα στις πρόσφατες  Αυτοδιοικητικές εκλογές , για την Περιφέρεια Αττικής. Οι πολίτες, τουλάχιστον του Δήμου Ωρωπού ,έδωσαν με την ψήφο τους τις απαντήσεις τους σε όσους επαίρονταν για την δημιουργία των πλεονασμάτων  και επαναπαύονταν σε κάποιες αποφάσεις που είχαν λάβει για το θέμα των διοδίων, χωρίς να παλέψουν, ως όφειλαν,  για την υλοποίησή τους.                                                                                                   
 Επειδή το θέμα των Διοδίων αφορά πολλές Περιφέρειες της Χώρας , θέση μας είναι, για να λυθεί το θέμα αυτό Πανελλαδικά και  δίκαια, τα τέλη κυκλοφορίας που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες των πάσης φύσεως οχημάτων να τους επιτρέπουν να κινούνται, ελεύθερα,  χωρίς  δηλαδή την καταβολή διοδίων στους Εθνικούς δρόμους, εντός των ορίων της Διοικητικής τους Περιφέρειας. Όταν πρέπει να κινηθούν εκτός των ορίων της Διοικητικής τους Περιφέρειας να έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν είτε την Εθνική οδό με καταβολή λελογισμένων διοδίων ή την χωρίς διόδια παράπλευρη, αλλά ασφαλή  οδό .                                                                                                                                               
Ο Νόμος (Καλλικράτης) ,όπως καλύτερα γνωρίζετε, απαιτεί συνεργασία, και κοινά αποδεκτό σχέδιο δράσης  μεταξύ Δήμων και Περιφέρειας για την επίλυση των προβλημάτων κάθε περιοχής. « Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι » του Δήμου Ωρωπού, όπως εύστοχα χαρακτηρίσατε τους Δημότες Ωρωπού, αναμένουν την ανάληψη πρωτοβουλιών σας για την επίλυση μιας έκδηλα άδικης και εξοντωτικής οικονομικής αφαίμαξης που καθημερινά υφίστανται οι κάτοικοι του Δήμου Ωρωπού, που όμοιά της δεν υπάρχει σε κανένα άλλο δήμο της Χώρας.                                                                                                                                                   
Εκτίμησή μας είναι  ότι ΤΩΡΑ  είναι η κατάλληλη στιγμή , «ο εύθετος χρόνος», να επανεκκινηθεί το θέμα των διοδίων και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τελικά θα εξευρεθεί  λύση  με  ευρύτατη  αποδοχή.             Θα ήταν εξαιρετικά  ανέντιμο και πολλαπλώς  επικίνδυνο να αφεθεί η πρωτοβουλία για την επίλυση αυτού του θέματος στον ρημαγμένο , εξοργισμένο και απελπισμένο πολίτη ,διότι τότε είναι αδύνατον να προβλέψει κανείς μέχρι που μπορεί να φθάσει  το πλήθος και το μέγεθος των ζημιών που θα προκύψουν, σε πολλά επίπεδα  ,έως ότου εξευρεθεί λύση.                                                                                                                                     
 ΘΕΜΑ 2ον Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ. Αναφερόμαστε στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο: «ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ- ΧΑΛΚΙΔΑ.».                                                                              
 Ο εν λόγω σιδηρόδρομος εντός των  ορίων του Δήμου Ωρωπού έχει τρείς σταθμούς(ΑΦΙΔΝΑΙ-ΣΦΕΝΔΑΛΗ-ΑΥΛΩΝ).Η καλύτερη αξιοποίηση των σταθμών αυτών θα επιτρέψει στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής (Κιούρκα, Καπανδρίτι, Πολυδένδρι ,Κάλαμο, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Ν. Παλάτια, Σκάλα Ωρωπού, Ωρωπό, Χαλκούτσι , Συκάμινο, Μήλεσι, Μαλακάσα και Αυλώνα  να χρησιμοποιούν  σχεδόν αποκλειστικά το τραίνο στις καθημερινές μετακινήσεις τους προς την Αθήνα ή την Χαλκίδα.                                                                                    
  Επιπρόσθετα οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου θα μπορούν να έχουν άμεση, ταχεία, ασφαλή, ξεκούραστη, φθηνή και εξαιρετικά ποιοτική  πρόσβαση στις προαναφερθείσες περιοχές που όλες τους είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και έχουν πολλά να προσφέρουν σε κάθε επισκέπτη, ιδιαίτερα  δε στον κάτοικο του λεκανοπεδίου της Αθήνας, όλες τις εποχές του έτους.                                                                                                          
  Η «καλύτερη αξιοποίηση» απαιτεί:                                                                                      1.-Δημοτική Συγκοινωνία από όλους τους οικισμούς του Δήμου Ωρωπού προς τους προαναφερθέντες τρείς σταθμούς, σε πλήρη εναρμόνιση  με τις αφίξεις των τραίνων, έτσι ώστε να μην χάνεται χρόνος και να μην ταλαιπωρούνται οι επιβάτες.                                                                                           
2.- Δημιουργία χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων κοντά σε κάθε σταθμό του τραίνου, για την εξυπηρέτηση των κατόχων αυτοκινήτου ή άλλου οχήματος.                                                                                                                                                                             
 3.- Καθιέρωση του αστικού εισιτηρίου στο τραίνο , για τους δημότες Ωρωπού.                                                                                                                                              
Δεν θα αναφέρουμε τα πολλαπλά οφέλη από μια τέτοια ρύθμιση ενός ΑΝΕΞΟΔΟΥ,  κατά την αποψή μας ,  και πανεύκολα υλοποιήσιμου τρόπου αξιοποίησης του τραίνου , αφού το τραίνο υπάρχει, οι σταθμοί υπάρχουν ,  η δημοτική συγκοινωνία, εν τίνι μέτρω ,υπάρχει και  μπορεί εύκολα να εμπλουτισθεί με την συνδρομή του ΚΤΕΛ, το οποίο θα ανακουφισθεί σημαντικά αφού ουσιαστικά η αποστολή του θα είναι   «να πηγαίνει και να φέρνει »τους επιβάτες στο σταθμό του τραίνου και όχι στο κέντρο της Αθήνας.                                                                                                                                                          
 Η καθιέρωση του αστικού εισιτηρίου για τον Δήμο Ωρωπού, είναι ένα δίκαιο αίτημα και νομίζουμε ότι δεν θα συναντήσει   πολλά εμπόδια .                                       
 Όσο για τους χώρους  στάθμευσης  , εκτιμούμε, ότι δεν είναι εντελώς απαραίτητοι στα αρχικά τουλάχιστον στάδια εφαρμογής αυτής της λειτουργίας.                                                                                                                  
Αξιότιμη και Αγαπητή κα Περιφερειάρχη, βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε κρίνετε ότι χρειάζεται περισσότερη διευκρίνιση, τεκμηρίωση ή ανάλυση. Επιλέξαμε αυτή την δημόσια επικοινωνία μαζί σας γιατί  πιστεύουμε ότι είναι  ωραίο, σωστό , δημοκρατικό και επωφελές κάποια πράγματα να γίνονται στο φως και με ανοικτές πόρτες, έτσι ώστε ο καθείς να έχει την δυνατότητα να παρέμβει και με την δική του παρέμβαση να κάνει  μία καλή ιδέα ή πρόταση, ακόμη καλλίτερη.   Εάν διαπιστώσουμε ότι οι προτάσεις μας αυτές  έχουν ενδιαφέρον και δούμε σημεία ουσιαστικής προσέγγισης, τότε θα προχωρήσουμε και στην κατάθεση  των άλλων προτάσεών μας.                                                                            
Σε κάθε περίπτωση οι προτάσεις αυτές  απευθύνονται σε ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της χώρας, διότι η χώρα ,σήμερα παρά ποτέ, έχει απόλυτη ανάγκη το «εμείς».
Σας  συγχαίρουμε θερμά για την μεγάλη νίκη σας και ευχόμαστε να έχετε  υγεία , προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, δύναμη να αντέχετε αυτά που δεν αλλάζουν, θάρρος να αλλάξετε αυτά που μπορούν (να αλλάξουν) και σοφία να τα διακρίνετε.                                                                                     
 Ο τρόπος που θα χειριστείτε τα θέματα της αρμοδιότητάς σας, αλλά και ο τρόπος που θα εκφρασθούν οι αντιτιθέμενες απόψεις, γνωρίζετε καλλίτερα από τον καθένα μας,  ότι θα επηρεάσουν σημαντικά  το πολιτικό γίγνεσθαι της Πατρίδας μας.                                                                                                        
Οι πολίτες της Περιφέρειας Αττικής σας εμπιστεύθηκαν και σας δίνουν την ευκαιρία να δείξετε αποτελέσματα αλλά και αποδείξεις, ότι αντέχετε, ενδεχομένως και «μεγαλύτερα βάρη»!   
                                                                                          
 Με τιμή,  Γιώργος Γιαμαρέλος. (email:giamarelos @yahoo.gr)  

Δεν υπάρχουν σχόλια: