Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Ένα ζήτημα δημόσιας υγείας και τα απλά, στον Δήμο, που γίνονται σύνθετα.

Από τον περασμένο Αύγουστο έχει σταλεί έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας στα σχολεία του Δήμου μας για το πρόβλημα της ανάκαμψης της Λύσσας στην Ελλάδα. (Το έγγραφο ΕΔΩ). Μιας θανατηφόρας ασθένειας που είχε να κάνει την εμφάνισή της στην χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια. Το ζήτημα αυτό θορύβησε εκπαιδευτικούς και γονείς με δεδομένο πως όλες οι περιοχές του Δήμου μας συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων. Τόσο το αρμόδιο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και τα Υπ. Υγείας, Παιδείας αλλά και το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν εκδώσει οδηγίες και εγκυκλίους για το θέμα ενώ ήδη από την Άνοιξη του προηγούμενου χρόνου υπάρχει Εθνικό Πρόγραμμα Επιτήρησης της Λύσσας με την κοινή Υπουργική Απόφαση αρ.1604/45066. 
Φυσικά, δεν τίθεται θέμα ανησυχίας για τον πληθυσμό μιας και δεν υφίσταται ζήτημα επιδημίας, τα κρούσματα εντοπίζονται κατά βάσιν σε αλεπούδες της Βορείου Ελλάδος ενώ περισσότερο πρέπει να έχουν τον νου τους οι κυνηγοί.
Η υπόθεση αυτή όμως μπορεί να έχει τουλάχιστον 2 αρνητικές συνέπειες:
Α) Την δημιουργία υπερβολικού και αδικαιολογητου φόβου και Β) την αναίτια εξόντωση υγιέστατων αδέσποτων κατοικίδιων.
Εδώ όμως τίθεται το ερώτημα γιατί υπάρχουν τόσα πολλά αδέσποτα στον Δήμο Ωρωπού?
Πρώτα απ' όλα γιατί δεν εφαρμόζεται από τον Δήμο το αρθρο 9 του Νόμου 4039/2012 που τον καθιστά υπεύθυνο για την καταγραφή, την στείρωση, το τσιπάρισμα, την δημιουργία καταφυγίου και ο,τιδήποτε άλλο αφορά στην διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Για το συγκεκριμένο μάλιστα θέμα της Λύσσας προβλέπεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των αδέσποτων από τον Δήμο, βάση του αρ. 5 παρ.3 της Υπουργικής Απόφασης 1604/45066. Επιπλέον:
  • Δεν υπάρχει τεχνικό πρόγραμμα για την υλοποίηση του Νόμου.
  • Δεν έχουν διεκδικηθεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προβλέπονται από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την υλοποίηση του Νόμου.
  • Η δημοτική Επιτροπή Φιλοζωικών θεμάτων που είχε συσταθεί το 2011 και προβλέπεται από τον 4039/2012 δεν υφίσταται πια.
Το πρόβλημα των αδέσποτων όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται από την δημοτική Αρχή αλλά μετατίθεται στα δύο Φιλοζωικά Σωματεία που βρίσκονται στον Δήμο.
Τον περασμένο μάλιστα μήνα επισκεφτήκαμε με την εκπρόσωπο του Φιλοζωικού Σωματείου Καλάμου (Φ.Σ.Κ) Κα. Ράνια Σιδερύδη τον Δήμαρχο ακριβώς για το θέμα της εφαρμογής του Νόμου.
Αυτή την στιγμή τα Φιλοζωικά Σωματεία της περιοχής δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις αρμοδιότητες του Δήμου γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από το αρμόδιο Υπουργείο λόγω έλλειψης πόρων. 
Πάραυτα η Τοπική Κοινότητα Συκαμίνου έστειλε mail στο Φ.Σ.Κ ζητώντας του να αναλάβει αρμοδιότητες του Δήμου!!
Ο δε Αντιδήμαρχος κος. Τσεκρεζής είναι πλήρως "αναρμόδιος" και γι αυτό το θέμα, κάτι που αποδεικνύει την απροθυμία και την ανικανότητα στελεχών που συμμετέχουν στην διοίκηση του Δήμου. Η μόνη που έδειξε ενδιαφέρον στην παρούσα φάση για τον νόμο και τις στειρώσεις ήταν η Πρ. του ΝΠΔΔ κα. Κοντογιάννη. 
Η παραπάνω υπόθεση δεν είναι παρά ένα δείγμα του πώς τα απλά μπορούν να γίνουν.... σύνθετα για την δημοτική Αρχή.

Τα πάντα για το θέμα της Λύσσας στο παρακάτω link:
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΥΣΣΑ

3 σχόλια:

ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ είπε...

Ανώνυμε, δεν μπορώ να δημοσιεύσω το σχόλιο σου γιατί περιέχει μια συγκεκριμένη λέξη που θεωρείται υβριστικός χαρακτηρισμός με πιθανές συνεπειες για το ιστολόγιο.

Μπάμπης Γεωργιάδης είπε...

Δεν κατάλαβα πού είναι τα σύνθετα;
από αυτά που διαβάζω προκύπτει πρόβλημα χρηματοδότησης.

Τα πράγματα φαίνονται πολύ απλά ".. λόγω έλλειψης πόρων.." γράφεις στο κείμενο σου.
Το ποιος "..έδειξε ενδιαφέρον στην παρούσα φάση για τον νόμο και τις στειρώσεις.." δεν φαίνεται να μπορεί να επηρεάσει την σκληρή πραγματικότητα ότι δεν έγιναν και δεν πρόκειται να γίνουν στειρώσεις.
Από το κείμενο σου δεν προκύπτει ότι επίκτητε κάποια αλλαγή πάνω σε αυτό το θέμα. Άρα με δεδομένη την έλλειψη πόρων όσα "φυλλάδια" και αν διακινηθούν και άσχετα από το ποιος είναι ο αρμόδιος, ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ είπε...

Mάλλον δεν το έχω διατυπώσει σωστά στην πρόταση...Την έλλειψη πόρων την έχουν τα Φιλοζωικά Σωματεία! Αυτή η έλλειψη πόρων (των Σωματείων πάντα) δεν τους δίνει την δυνατότητα να υποκαταστήσουν τον Δήμο. Ο Δήμος έχει πρόσβαση σε πόρους που διατίθενται μέσα από προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Απλά δεν τους διεκδικεί!!! Μπορεί -εσχάτως- να διαθέσει ένα πολύ μικρό κομμάτι από τον προυπολογισμό του ή από τους προυπολογισμούς των Νομικών του Προσώπων, από παγίες κλπ...και μην μου πεις πως όλα τα χρήματα πάνε για την κάλυψη μόνο στοιχειωδών αναγκών.
Το πιθανότερο είναι να μην γίνει τίποτα από πλευράς Δήμου γιατί δεν υπάρχει η βούληση...