Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

22 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

Αφιερωματικές ημέρες σαν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου και την ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου, έχουν νόημα, εφόσον καταφέρουν να μας αφυπνίσουν.''Αρχή πάντων το ύδωρ''΄είχε διαλαλήσει από τον πέμπτο π.χ.αιώνα ο Θαλής για το νερό που η ιστορία του αρχίζει ταυτόχρονα με την ιστορία του ανθρώπου. Νομίζω ότι όλες τις ημέρες του χρόνου πρέπει όλοι οι άνθρωποι να σκεπτόμαστε ότι έχουμε υποχρέωση να κάνουμε οικονομία στο νερό και να μη το μολύνουμε.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι το νερό δεν είναι ανεξάντλητο. Σε πολλές περιοχές έχει περιοριστεί η ποσότητα του. Πάνω στον πλανήτη υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν 6000 παιδιά από έλλειψη νερού! Ισχύει και εδώ η ''αειφορεία'', δηλαδή το δίδαγμα της φύσης που λέει,''να παίρνουμε από παντού τόσο όσο μας χρειάζεται ώστε να έχουμε πάντοτε να παίρνουμε.
Αυτό το δίδαγμα της φύσης πρέπει να εφαρμόζεται και στης κατανάλωση νερού, γιατί χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή. Είναι ζήτημα αλλαγής νοοτροπίας και συμπεριφοράς.
Χρειάζεται ενημέρωση και μέτρα για την γεωργία, όπου καταναλώνουμε το 86%του νερού, τον τουρισμό, την οικιακή χρήση. Απαιτείται επισκευή δικτύων.
Δεν γνωρίζει κανείς πόσο νερό αντλούν οι γεωτρήσεις.
Είναι ανάγκη να εφαρμοστούν τεχνικές επεξεργασίας λυμάτων, αξιοποίησης του νερού της βροχής,αφαλάτωσης κ.τ.λ.
Κάποτε θα γίνουν πόλεμοι για το νερό, λόγω της έλλειψης του.Το τραγικό είναι ότι κάποιες περιοχές και να έχουν αρκετό, θα είναι επικίνδυνο για την υγεία.
Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η μόλυνση των θαλασσών σε πολλές περιοχές είναι τεράστια, με όλες τις συνέπειες για την βιοποικιλότητα.
"Από λόγια χορτάσαμε, πράξη τίποτα".
Γιαννακάκης Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια: