Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Το ΣΧΟΟΑΠ Αφιδνών, το ΓΠΣ Πολυδενδρίου και τα έργα υποδομής στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Συνεταιρισμός Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία με ενέργειες του οποίου εντάχτηκε σε σχέδιο πόλης η περιοχή του κτήματος του υφιστάμενου οικισμού, κατέθεσε τις απόψεις του προς τον Δήμο Ωρωπού για τις επιχειρούμενες τροποποιήσεις του σχεδίου πόλης της ΙΠ που προτείνει η μελέτη του ΣΧΟΟΑΠ Φάσης Β1 με δυο έγγραφα του, τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο 2016.

Οι προτάσεις του ΣΔΙΠ στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 29 Νοεμβρίου 2016 αγνοήθηκαν, παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου στην συνεδρίαση της Ποιότητας Ζωής που είχε προηγηθεί και συζητηθεί το θέμα .

Με την πρόσφατη παρέμβαση του ο ΣΔΙΠ στις 06 Δεκεμβρίου 2016 προς το ΥΠΕΚΑ, Περιφέρεια και Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ζήτησε να εξεταστούν και να εκδηλωθούν οι απαραίτητες ενέργειες για 4 συγκεκριμένες προτάσεις :

1. Τον συντονισμό των ΣΧΟΟΑΠ Αφιδνών και ΓΠΣ Πολυδενδρίου και ειδικότερα τις τρεις
υπερτοπικού χαρακτήρα δραστηριότητες ΒΕΠΕ ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ, ΖΕΑ ΣΣ Αφιδνών, Ζώνη Εμπορικής Δραστηριότητας Δευτερογενούς και Τριτογενούς Τομέα Πολυδενδρίου.

2. Την αντικατάσταση του χαρακτηρισμού «πεζοδρόμων» της μελέτης του Β1 Σταδίου
ΣΧΟΟΑΠ Αφιδνών για το σχέδιο πόλης της Ιπποκρατείου Πολιτείας να αντικατασταθεί με τον όρο «οδοί ήπιας κυκλοφορίας» του Ν.4067 ΦΕΚ 79 /Α΄/9 Απριλίου 2012 άρθρο 2 παράγραφος 18 « Δρόμοι Ήπιας Κυκλοφορίας είναι οι πεζόδρομοι στους οποίους επιτρέπεται η υπό όρους κίνηση οχημάτων» για αποφυγή προβλημάτων οικοδομησιμότητας των συνιδιοκτητών τμημάτων οικοπέδων της περιοχής .

3. Την κατάργηση της πρόβλεψης κατασκευής ποδηλατοδρόμων διότι η μορφολογία του εδάφους των εντός σχεδίου 7632 στρεμμάτων της Αγίας Τριάδος του οικισμού της Ιπποκρατείου Πολιτείας δεν επιτρέπει τη τήρηση των Τεχνικών Προδιαγραφών για Ποδηλατοδρόμους ΦΕΚ 1053/Β/14-04-2016

4. Τη διευθέτηση της οδού Ρέρας στα δυτικά του κάμπου των Αφιδνών ώστε να δημιουργηθεί λεωφόρος με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση για την ενοποιημένη εξυπηρέτηση των 5 οικισμών Αγίας Τριάδας (Ιπποκρατείου Πολιτείας), Κοκκινόβραχου, Κοσμοθέας, Σιδηροδρομικού Σταθμού Αφιδνών -ΖΕΑ, Τεχνόπολης και Δροσοπηγής με την ΠΑΘΕ και το δεξιό παράδρομο της, που το ΣΧΟΟΑΠ θα έπρεπε να προβλέπει και να προτείνει .

Επειδή έχει αναπτυχθεί μεγάλη παραφιλολογία και παραπληροφόρηση γύρω από το θέμα  του συντονισμού των ΣΧΟΟΑΠ Αφιδνών και ΓΠΣ Πολυδενδρίου, ως προς τις τρεις υπερτοπικού χαρακτήρα δραστηριότητες ΒΕΠΕ ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ, ΖΕΑ ΣΣ Αφιδνών, Ζώνη Εμπορικής Δραστηριότητας Δευτερογενούς και Τριτογενούς Τομέα Πολυδενδρίου, πρόταση την όποια έχουν υιοθετήσει και προκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού στην συνεδρίαση του στις 29 Ιανουαρίου 2014, η Περιφέρεια και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, δημοσιεύουμε σήμερα τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά του ΔΣ όπου είχε συζητηθεί διεξοδικά και εκτενώς.

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του σημερινού Δημάρχου κ. Θ. Ρούσση ως Δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης τότε,  «ΡΟΥΣΣΗΣ: Τα θυμάμαι, γι αυτό λέω. Σχεδόν ομόφωνα. Ναι, εδώ πρέπει να δούμε το σημαντικό στοιχείο, το ότι δεν πρέπει εις βάρος ενός χωριού ένα χωριό να έχει περισσότερα οφέλη. Αυτό δεν ξέρω πως μπορούμε να το βρούμε. Πιστεύω ότι πρέπει να απευθυνθούμε στον ΟΡΣΑ, στον Οργανισμό Σχεδίου Αθήνας, του Ρυθμιστικού Σχέδιο Αθήνας, ο οποίος θα πρέπει φίλε Βαγγέλη να μας δώσει τη λύση. Δεν ξέρω .. Εγώ, εμένα, στα λόγια τα λέμε όλα καλά, στα λόγια τα λέμε όλα καλά, στην πράξη θέλω να το δω κ. Βαγγέλη, στην πράξη. Αυτό θέλω να πω, υπάρχει μια διαμορφωμένη κατάσταση αλλά θα πρέπει να προσέξουμε εις βάρος ενός χωριού δεν πρέπει να αναπτύσσεται ένα άλλο και οι δραστηριότητες ει δυνατόν να είναι οι ίδιες. σελ 101» .

Το ίδιο ενδιαφέρουσα και η τοποθέτηση του κ. Δ. Πατεράκη προέδρου του ΔΣ ΣΟΙΠ για το κόστος των μη ολοκληρωμένων έργων υποδομής και την περιουσία του ΣΔΙΠ στον οικισμό της ΙΠ αλλά και την αναγκαιότητα συντονισμού του ΣΧΟΟΑΠ Αφιδνών με το ΓΠΣ Πολυδενδρίου, «ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ: Βασικό θέμα της Ιπποκράτειου Πολιτείας είναι οι κοινόχρηστοι περιουσία του. Κάποιον, λέει, του χαρίζανε ένα γάϊδαρο και τον κοιτούσε στα δόντια. Υπάρχουν 52 κοινόχρηστοι χώροι οι οποίοι πρέπει να μεταβιβαστούν στην Κοινότητα, πρέπει να γίνουν συμβόλαια στο Δήμο, πρέπει να γίνουν στο Δήμο συμβόλαια. Τι κάνουμε τόσον καιρό; Ο νόμος φτιάχτηκε το 2011, τίθεται σε εφαρμογή το 2012, έχουμε φτάσει στο 2014. Εκτός της κοινόχρηστης περιουσίας υπάρχει και η περιουσία του συναιτερισμού η οποία είχε κρατηθεί για να γίνουν τα έργα υποδομής. Τα έργα υποδομής από το 2012 είχε αναλάβει ο Δήμος και πρέπει να τα κάνει. Ξέρετε για τι ποσό μιλάμε; Πάνω από 100.000.000. Σκάνδαλο Κοσκωτά δηλαδή. Ετσι; Γιατί; Εχετε την αμέριστη βοήθεια μας. Το ζητάμε, σας πιέζουμε, θέλουμε να βοηθήσουμε να γίνει αυτό. Εκτός Ιπποκράτειου, κύριοι του Πολυδενδρίου δεν έχουμε καμία, μα καμία αμφισβήτηση το ότι πρέπει να προχωρήσει το Γενικό Πολεοδομικό του Πολυδενδρίου. Σαν κάτοικοι Αφιδνών, τι λέμε, τι ζητάμε εμείς; Βεβαίως και πρέπει να προχωρήσει το Πολυδένδρι, βεβαίως πρέπει να προχωρήσουν όλες οι Τοπικές Κοινότητες των Δήμων, να μην επικαλύπτονται. Δεν μπορούμε να έχουμε 5 δραστηριότητες ίδιες, εσείς και εμείς. Πρέπει αυτά ο Δήμος, όπως είχε προνοήσει ο προηγούμενος νομοθέτης πριν από τους "Καλλικρατικούς" Δήμους και έλεγε, θέλω και τη σύμφωνη γνώμη του όμορου Δήμου, το ίδιο ρόλο να παίξει ο Δήμος πλέον, συντονιστή και να λέει, να μην επικαλύπτονται οι δραστηριότητες. Αυτό είναι το νόημα όλης της σημερινής συζήτησης. Αυτό πρέπει να καταλάβουμε. σελ 102-103»

«Επίκαιρη όσο ποτέ σήμερα, η φράση του επικεφαλής συνδυασμού και δημοτικού συμβούλου κ. Ανδρέα Τσάκωνα «…θα πω μια ρήση και θα κλείσω. Η αλήθεια έχει 3 στάδια, στην αρχή γελοιοποιείται, μετά δέχεται σφοδρή αντίθεση και στο τέλος θεωρείται αυτονόητη… σελ 104»

Οι εποχές που κάποιοι αποφάσιζαν για μας χωρίς εμάς, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: